Політика

Постанова ЦВК щодо встановлення результатів виборів в одномандатному окрузі № 63 Житомирської області

12 November 2014, 14:59

 На сайті Центральної виборчої комісії оприлюднена постанова «Про питання щодо встановлення результатів виборів в одномандатному виборчому окрузі № 63».

Повний текст постанови ЦВК № 2150 від 10 листопада 2014 року:

Згідно з частиною першою статті 97 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі – Закон) Центральна виборча комісія на своєму засіданні 30 жовтня 2014 року заслухала відомості протоколів окружної виборчої комісії про підсумки голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 63 та в одномандатному виборчому окрузі № 63, складені та підписані 29 жовтня 2014 року, і прийняла їх для розгляду та подальшого опрацювання.

Зважаючи на виявлення у вказаних протоколах низки помилок та неточностей, Центральною виборчою комісією 1 листопада 2014 року прийнято рішення про зобов’язання окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63 розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 63 та в одномандатному виборчому окрузі № 63 в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 94 Закону.

До Центральної виборчої комісії 3 листопада 2014 року окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63 надано протоколи цієї комісії про підсумки голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу № 63 та в одномандатному виборчому окрузі № 63 з помітками "Уточнений", відомості яких того ж дня оголошено на засіданні Комісії.

Водночас постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 5 листопада 2014 року в справі № 806/4898/14, зокрема, визнано протиправним та скасовано протокол окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63 про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі № 63 від 29 жовтня 2014 року та зобов’язано зазначену окружну виборчу комісію здійснити повторний підрахунок голосів за виборчою документацією по всіх 225  виборчих дільницях в одномандатному виборчому окрузі № 63.

Відповідно до частини п’ятої статті 124 Конституції України та частин другої, третьої статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України судові рішення є обов’язковими до виконання на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

За змістом частини першої статті 96 Закону окружна виборча комісія встановлює підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі на підставі протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях в одномандатному виборчому окрузі, у тому числі з поміткою "Уточнений", а у разі повторного підрахунку голосів виборців – також протоколу окружної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці в одномандатному виборчому окрузі.

Пунктом 16 частини другої статті 31 Закону передбачено обов’язок окружної виборчої комісії встановити підсумки виборів в одномандатному виборчому окрузі.

Частиною першою статті 99 Закону визначено, що Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в одномандатних виборчих округах, у тому числі з поміткою "Уточнений", не пізніш як на п’ятнадцятий день з дня голосування встановлює результати виборів народних депутатів України у відповідних одномандатних виборчих округах, про що складає протоколи.

Так, на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Центральна виборча комісія повинна встановити результати виборів в одномандатних виборчих округах, у тому числі в одномандатному виборчому окрузі № 63, до 10 листопада 2014 року включно.

До Центральної виборчої комісії 10 листопада 2014 року надійшов лист окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63, в якому зазначається, що на виконання постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 5 листопада 2014 року в справі № 806/4898/14 комісією розпочато повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях одномандатного виборчого округу та станом на 12 годину 10 листопада  2014 року здійснено такий перерахунок щодо 12 із 225 виборчих дільниць одномандатного виборчого округу № 63, результати якого свідчать про необхідність внесення змін до встановлених підсумків голосування в цьому окрузі. Водночас зазначена окружна виборча комісія повідомляє про неможливість унаслідок браку часу здійснити повторний підрахунок голосів виборців на решті виборчих дільниць одномандатного виборчого округу  № 63 до 10 листопада 2014 року включно.

Враховуючи викладене, відповідно до частини п’ятої статті 124 Конституції України, частин другої та третьої статті 14 Кодексу адміністративного судочинства України, пункту 16 частини другої статті 31, частини першої статті 96, частини першої статті 99 Закону України  "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 2, 11 – 13, пунктом 1 статті 17, пунктами 2, 12 статті 19 Закону України  "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія  постановляє:

1. Зобов’язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63 вжити невідкладних заходів на виконання постанови Житомирського апеляційного адміністративного суду від 5 листопада 2014 року в справі № 806/4898/14 та вчинити дії щодо встановлення підсумків голосування в одномандатному виборчому окрузі  № 63 на підставі протоколів цієї комісії про повторний підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях в одномандатному виборчому окрузі № 63,  у тому числі з помітками "Уточнений".

2. Взяти до відома, що виборчий процес позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року в одномандатному виборчому окрузі № 63 завершуватиметься через п’ятнадцять днів після офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів народних депутатів України в цьому окрузі.

3. Цю постанову надіслати Верховній Раді України, окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 63 та оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Нагадаємо, ОВК у 63-му Бердичівському окрузі однією з перших в Україні встановила результати голосування і вже до обіду 27 жовтня назвала переможця серед кандидатів–мажоритарників: ним, за версією виборчої комісії, став самовисуванець Олександр Ревега. Довірені особи та офіційні спостерігачі кандидата Павла Жебрівського, з огляду на очевидні та системні порушення виборчого законодавства у діях окружної виборчої комісії, звернулися до судів, де домоглися задоволення свого позову щодо перерахунку голосів. 8 листопада окружком почав перерахунок бюлетенів з 225 виборчих дільниць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі