Влада

У місцевих бюджетах Житомирської області немає коштів для харчування школярів?

20 January 2015, 16:56

З 1 січня 2015 року набув чинності Закон України № 76-VIII від 28 грудня 2014 р. «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Відповідно до прийнятих змін у законодавстві, на місцеві органи влади покладаються обов’язки по організації харчування у навчальних закладах.

«Організація та відповідальність за харчування у навчальних закладах державної та комунальної форми власності покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади, керівників навчальних закладів», - йдеться у новій редакції Закону «Про освіту».

Станом на 20 січня, ще жоден район Житомирської області не прийняв бюджет на 2015 рік. Тож достеменно не відомо, чи вистачатиме в місцевих бюджетах коштів на такі статті витрати, як фінансування харчування дітей у школах, проте у деяких райдержадміністраціях уже вирішують, яким чином забезпечити дітей шкільними сніданками та обідами за відсутності коштів.

Так, за інформацією сайту міста Баранівка, у районі вирішили безкоштовно харчувати учнів 1-4 класів лише до 15 лютого.

«Ми провели декілька нарад і вирішили, що з 13 січня по 15 лютого 1-4 класи будуть харчуватися безкоштовно, як це і було з 1 вересня. Вартість харчування буде становити 5 гривень. 23 січня буде бюджетна сесія Баранівської райради. Можливо будуть зміни до бюджету. Далі вже будемо приймати рішення, як будемо харчувати дітей до кінця навчального року», - повідомив начальник відділу освіти Баранівської РДА Михайло Мирончук.

Тим часом, відділ освіти Новоград-Волинської райдержадміністрації повідміняв тендери на придбання продуктів харчування для шкіл району, про які було оголошено ще в грудні 2014 року. На сайті Держзакупок є повідомлення про відміну тендерів на закупку м’яса, сосисок, риби, масла та сиру, оскільки тендерна комісія відділу освіти Новоград-Волинської РДА відхилила усі пропозиції.

У 2014 році на харчування дітей у школах Житомира було спрямовано 15 млн. 32,5 тис. грн. За ці кошти усі учні 1-4 класів отримували безкоштовні сніданки. Однак чи буде змога й надалі харчувати безкоштовно учнів початкових класів - поки не відомо.

На засіданні міськвиконкому, який розглядав проект бюджету на 2015 рік, керівник фіндепартаменту Житомирської міськради Сергій Гаращук повідомив, що згідно нового законодавства, загальноосвітня галузь фінансуватиметься за рахунок освітньої субвенції, якої вистачить, щоб оплатити енергоресурси та частково – оплату праці. На інші цілі, у т.ч. на продукти харчування, медикаменти, чи будь-які поточні витрати у проекті бюджету не передбачено жодної копійки. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі