Місто

Житомирський дитсадок №63 утеплять за європейськими стандартами

21 January 2015, 14:44

Згідно меморандуму, який був підписний між міською радою та німецькою організацією GIZ, в Житомирі вперше буде утеплено дошкільний навчальний заклад за європейськими вимогами. Пощастило садочку № 63. Згідно проекту, його термомодернізують за новітніми технологіями, що дозволить в подальшому заощаджувати бюджетні кошти на енергоресурсах. Закінчити роботи планують наприкінці весни. Наразі зроблено багато, розповідає завідуюча садочком Віленіна Ганношина.

«Роботи ведуться швидко, дуже ефективно. Утеплили підвал, дах, частково замінили вікна. І коли ми поставили багатокамерні вікна, навіть коли їх тільки привезли, ми вже побачили товщину профілю цих вікон. В дитячих спальнях, після їх встановлення стало відчутно тепліше. Температура в приміщеннях значно піднялась. Задоволені», - каже завідуюча ДНЗ №63.

Внесок міста у проект становить 1,4 млн. грн., 2,4 млн. - це безповоротна фінансова допомога німецької організації GIZ. Перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин каже, що німці разом з фінансуванням поставили і умови.

«Це грантові кошти, ці гроші не потрібно буде повертати із бюджету міста але фонд поставив умови , що це садок має бути утепленим за німецькими технологіями і за коефіцієнтом теплопровідності такому, який відповідає європейським стандартам. Це на 20% вище від українських стандартів. Тому 63-у садочку пощастило. І з міського бюджету була виділена сума для співфінансування цього проекту», - зазначив Сухомлин.

Також в рамках проекту садок було обладнано спеціальним тепловим пунктом, який співставляє температуру на вилиці і відповідно дозволяє в найбільш економному режимі забезпечувати теплом садочок. Окрім того, німецька сторона, дізнавшись, що міській владі на тендері вдалося заощадити кошти, виділила садочку ще більше 500 тисяч гривень.

«У результаті проведеного тендеру, за яким проектно-кошторисна документація передбачала виділення 4 млн. грн. на комплексне утеплення цього садочку, суму було зменшено на 3 млн., тобто ми змоги заощадити на цьому проекті мільйон гривень бюджетних грошей. Побачивши таке відношення до раціонального використання бюджету, німецький фонд GIZ пішов на безпрецедентний крок і додатково виділив більше 500 тис. грн. на придбання та встановлення геліосистеми для гарячої води, і ДНЗ №63 цілий рік відтепер буде отримувати гарчу воду в автономному режимі», - розповів Сергій Сухомлин.

З настанням весни в ДНЗ №63 розпочнуться роботи з утеплення фасаду будівлі. Завідуюча садочком з нетерпінням очікує кінцевого результату.

«Наші дітки питають, чому до нас привозять так багато будівельних матеріалів. Ми їм розказуємо, тому що в нас буде казковий, чудовий, теплий дитячий заклад. І ми дуже всі чекаємо цього, що наш садочок буде не тільки теплий, а й буде дуже казковий зовні», - сподівається Віленіна Ганношина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі