Суспільство

У Житомирській області хворим цілий тиждень безкоштовно вимірюватимуть очний тиск

27 February 2015, 10:41

З нагоди Всесвітнього дня глаукоми, який відзначається 6 березня, та з метою раннього виявлення цієї небезпечної хвороби з 2 по 9 березня в Житомирській області буде проведений Тиждень боротьби з глаукомою.

Про це Житомир.info повідомив прес-центр департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

Захід проводиться відповідно до плану заходів департаменту щодо удосконалення профілактики, раннього виявлення глаукоми та попередження інвалідності по зору.

Упродовж Тижня боротьби з глаукомою в очних кабінетах медичних закладів області усім бажаючим безкоштовно буде проведено вимірювання внутрішньоочного тиску.

Зокрема, з 2 по 6 березня 2015 року, з 9 до 15-ї години, у кабінеті № 314 консультативно-діагностичної поліклініки обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського (м. Житомир, вул. Червоного Хреста, 3) всі бажаючі безкоштовно можуть взяти участь у акції з вимірювання внутрішньоочного тиску. Тут впродовж тижня без будь-яких направлень та попереднього запису в реєстратурі можна отримати рекомендації лікаря-офтальмолога Ірини Василівни Пешко щодо необхідного лікування, в тому числі й оперативного. Дослідження здійснюватимуться як звичайним, так і безконтактним (дистанційним) методом за допомогою сучасного обладнання.

За словами лікаря-офтальмолога Ірини Пешко, наразі в області діють 24 долікарських та 6 глаукомних кабінетів, де протягом минулого року було проведено 133600 тонометрій.  З діагнозом «глаукома» на обліку перебувають 6367 жителів області. У 2014 році в центрі мікрохірургії ока обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського стаціонарно проліковано 1260 осіб та виконано 365 операцій.

Заступник головного лікаря з амбулаторно-поліклінічної роботи  обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Сергій Шевченко закликає всіх бажаючих пройти відповідне обстеження, адже саме глаукома є основною причиною сліпоти і, як правило, супроводжується підвищеним внутрішньоочним тиском.

На глаукому може захворіти кожен, - наголошують у прес-центрі. До групи підвищеного ризику належать люди, які старші 40 років, мають спадкову схильність до цієї хвороби, переносили коли-небудь хірургічні втручання на очах, страждають на супутню судинну патологію (цукровий діабет, мігрені, спазм судин), короткозорість, палять.

Якщо при погляді на світло, перед очима маячать райдужні кола, відчувається затуманення зору, зміни в полі зору, слід негайно звертатися до офтальмолога.

Як правило, розвиток глаукоми відбувається внаслідок підвищеного внутрішньоочного тиску.  З метою своєчасного виявлення захворювання та призначення лікування потрібно вимірювати внутрішньоочний тиск, а також проходити огляд зорового нерву та перевірку поля зору не рідше, ніж 1 раз на рік. Хоча вилікувати глаукому неможливо, сучасні методи лікування дають змогу призупинити прогресування глаукоми, зберігаючи при цьому зір і працездатність людини та запобігаючи сліпоті і інвалідності.

Успіх лікування, у першу чергу, залежить від стадії захворювання, на якій воно розпочате. Чим раніше виявлена хвороба та розпочате лікування, тим більше шансів зберегти зір.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі