Суспільство

Житомирська митниця розповіла, як правильно вивозити культурні цінності з території України

24 February 2008, 12:17

Відносини, пов'язані з виведенням з України, ввезенням та поверненням в Україну культурних цінностей регулюються Законом України від 21.09.99 № 1068-XIV "Про винесення, ввезення та повернення культурних цінностей". Прес-служба Житомирської митниці інформує про порядок їх вивезення з території України.

Культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Статтею 13 зазначеного Закону встановлено, що у разі прийняття Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України при Міністерстві культури і мистецтв України рішення про можливість вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей власнику культурних цінностей чи уповноваженій ним особі видається свідоцтво встановленого зразка на право вивезення (тимчасовою вивезення) культурних цінностей.

Свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей є підставою для пропуску зазначених у ньому культурних цінностей за межі митної території України.. Вивезення, культурних цінностей без цього свідоцтва забороняється.

Статтею 21 згаданого Закону визначено, що під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подасться свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

Зразок свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000р. № 984 "Про затвердження зразка свідоцтва на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей з території України".

Інструкція про порядок оформлення праза на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України затверджена наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.02 р. № 258 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09.07.02 р. за № 571/6859.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі