Події

Після самогубства студентки Бердичівського медколеджу активісти влаштували акцію протесту, на яку приїхали батьки дівчини

6 May 2015, 19:40

 6 травня біля Бердичівського мед коледжу знову людно. Громадські активісти Житомирщини з’їхалися сюди через самогубство третьокурсниці, яка, не склавши сесію, вкоротила собі віку.

Приїхали і батьки 19-річної Катерини – хочуть подивитися в очі директору. Вони підозрюють: Катерина повісилась через сексуальні домагання. Після трагедії директору телефонувала сестра померлої. Володимир Клименюк запевнив, що не винний, а потім перестав відповідати на телефонні дзвінки.

«Вона плакала, казала: мама, нас тут не вважають за людей. Нас обзивають, нас принижують і опускають нижче плінтуса. Діти, батьки – всі бояться, тому що казали і кажуть: в директора є дуже великі покровителі в Києві і йому все сходить з рук. Він безкарна людина. А мені вже однаково стало все. Він таку ляльку мені ввігнав у гроб, ввігнали в гроб вони всі», - каже мама Надія Олексіюк.

Батьки дівчини і активісти рушають до приймальні, але на робочому місці директора вже другий день нема. Заступниця каже, що захворів.

Бердичівські активісти розповідають: до них неодноразово зверталися студенти медичного коледжу і їх батьки, повідомляли про свавілля, хабарництво і сексуальні домагання.

«Постійно робиться одна і та ж сама схема: дитина завалюється, їй кажуть, іди до директора рішай. Приходить, і директор каже, що за інтимні послуги зробимо, все здаси», - каже волонтер благодійної організації «Крила Фенікса» Сергій Варакін.

«Самогубство цієї дитини – це вже остання крапля. Така людина не повинна геть близько підходити до студентів. Він не повинен займати таку посаду», - переконана представниця Самооборони Бердичева Тетяна Приймак.

Мама дівчини закликає людей об’єднатися, аби подібні випадки більше не повторилися.

Заступник директора коледжу з навчальної роботи Антоніна Яремчук від імені колективу звертається до присутніх: каже, що співчувають батькам і якщо є якась вина, то готові попросити пробачення.

Але одних тільки вибачень активістам замало. Вони закликають колектив написати заяву з вимогою відсторонити Володимира Клименюка від обов’язків директора. Заступниці директора не погоджуються, проте пишуть власні заяви про звільнення і йдуть геть. А громадські активісти з 12 організацій підписують звернення до керівництва держави.

«До президента України Порошенка, прем’єр-міністра Яценюка, Генеральної прокуратури, голови Житомирської ОДА. Вимагаємо зняти із займаної посади та притягнути до кримінальної відповідальності директора Бердичівського медичного коледжу Клименюка Володимира Петровича, як особу, причетну до доведення до самогубства студентки третього курсу Олексіюк Катерини Михайлівни, а також систематичне зловживання службовим становищем», - зачитує голова ГО «Фенікс» Любов Трибун.

Розслідуванням справи нині займаються правоохоронці з Вінниччини, звідки родом студентка. Бердичівська міліція також порушила кримінальне провадження. Хід розслідування контролює прокуратура Житомирської області.

«Провадження порушено по факту доведення до самогубства 120-та стаття ККУ, яка передбачає відповідальність від 3 до 5 років позбавлення волі», - повідомляє заступник начальника Бердичівського МВ УМВС Олександр Велімовський.

Перевіряти коледж і спілкуватися зі студентами приїхала спеціально створена комісія з департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА.

«Тим, хто буде працювати з комісією, давати свої пояснення, я особисто готовий з цими студентами йти до кінця, і у разі тиску з боку викладачів, я особисто буду на ці випадки жорстко реагувати. Ми не дамо їх образити», - говорить заступник директора департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА Сергій Бондарчук.

Про результати перевірки комісія обіцяє доповісти керівництву області. Рішення про відсторонення чи звільнення директора медколеджу прийматиме обласна рада.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі