Культура

Житомирський «Льонок» на благодійному концерті зібрав майже 18 тис. грн на пам’ятник своєму керівнику

19 June 2015, 17:17

18 червня у Житомирській обласній філармонії ім. Святослава Ріхтера «льонківці» дали благодійний концерт з метою збору коштів на пам’ятник своєму керівникові, Народному артисту України Івану Сльоті, який помер у Житомирі майже рік тому.

На  благодійний концерт Поліського державного академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» ім. І. Сльоти прийшли друзі та шанувальники творчості поета і композитора.

Ведучий концерту, начальник управління культури Житомирської облдержадміністрації Юрій Градовський розповів, що на нещодавній сесії депутати Житомирської обласної ради проголосували за виділення на пам’ятник Сльоті 100 тис. грн.

Він також сказав, що зараз по всій області теж відбуваються подібні благодійні концерти з тією ж благородною метою – зібрати кошти на спорудження пам’ятника «цій воістину великій людині, внесок якої в культуру Житомирщини і всієї України неоціненний».

Юрій Градовський нагадав, що Іван Сльота похований на міському цвинтарі на алеї почесних громадян Житомира. Невипадковим артист вважає те, що його могила стоїть першою в ряду. На скульптурну композицію необхідно зібрати близько 230 тис. грн.

Людиною, яку «треба вимірювати не від п’ят до голови, а від голови і до неба», назвав покійного митця ректор Житомирського державного університету ім. І. Франка Петро Саух.

 «Патріотизм для нього був інтимним почуттям. Це як віра в Бога – хтось вивішує на грудях 100-грамовий хрест, а хтось носить Бога в собі. Він був справжнім поліським любомудром, бо для нього було важливішим схилитись на плече стражденного, ніж висловлювати промови подібно друзям Іови. Я горжуся тим, що мені довелося крокувати поряд з цією людиною», - сказав він.

Про дружину поета і композитора, Народну артистку України, солістку «Льонка» Валентину Бартош, яка заспівувала на концерті, ректор висловився так:

«Хотів би низько вклонитися Валентині Миколаївні, бо знаю точно, що вона не тільки досі любить Івана Михайловича, фізично любить. Вона як той маленький атомний реактор. Вона й за життя була джерелом кипучої енергії, яка весь час тримала (Сльоту) на лінії високовольтного вогню».

З теплими словами на адресу Івана Сльоти висловився й колишній ректор Житомирського національного агроекологічного університету, екс-голова Житомирської облдержадміністрації Антон Малиновський.

Валентина Бартош зачитала поетичні рядки Івана Сльоти і висловила надію, що душа митця зараз також перебуває у залі філармонії, і йому надзвичайно приємно, що люди не забувають про нього та його творчість. Вона впевнена, що робить те, що повинна робити.

Як повідомила Житомир.info Валентина Бартош, під час концерту «Льонка» у філармонії вдалося зібрати 17,8 тис. грн.

Нещодавно на концерті житомирського «Сонечка» на пам’ятник Івану Сльоті зібрали близько 24 тис. грн.

Петро Саух

Ведучий Юрій Градовський

Валентина Бартош

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі