Влада

У Житомирській області зупинили напівпромисловий видобуток бурштину, але місцеві мешканці продовжують копати

10 July 2015, 17:44

Про те, як остаточно зупинити нелегальний видобуток бурштину на Житомирщині, говорили 10 липня на міжвідомчій нараді за участю керівництва області та районів, на території яких знаходяться копанки.

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський зазначив, що відповідальною за незаконний видобуток бурштину є саме місцева влада, і метою наради є контроль за її роботою. Крім того, напередодні міліція офіційно повідомила про припинення видобутку бурштину на Житомирщині, втім Сергій Машковський запевняє: попереду ще багато роботи.

«Знаєте, коли я чую сьогодні вислови, що «припинено незаконний видобуток бурштину», я б не був би таким оптимістичним. Нам ще потрібно дуже багато працювати у цьому напрямку. Людям потрібно дати альтернативу, тому що в мене є інші дані, що сьогодні росте збурення людей в північних районах, що сьогодні вони вже нарікають на владу, що ось забрали у них можливості для заробітку», - каже голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

На нараді працівники правоохоронних органів доповіли, що видобуток бурштину напівпромисловим способом зупинено, техніку вилучено, а територія, на якій знаходяться копанки, під контролем правоохоронців.

Громадський активіст з Олевська Олександр Ніколайчук розповідає: масовий видобуток бурштину дійсно призупинено, але місцеві жителі продовжують копати та збувати бурштин.

«Дійсно, бандформування, які займалися видобутком бурштину за допомогою мотопомп, виїхали з району, а дехто просто призупинив діяльність, сховавши свою техніку і обладнання на території району. Продовжують видобувати бурштин лише місцеві жителі. Працює в одному та іншому селі до тисячі чоловік», - розповідає Олександр Ніколайчук.

Голова Олевської районної державної адміністрації Василь Невмержицький доповів, що місцевою владою було виконано доручення, надані під час розширеної виїзної ради, що відбулася в Олевську 19 червня. Зокрема створено міжвідомчі робочі групи та розпочато роз’яснювальну роботу серед місцевого населення щодо необхідності легалізації видобутку.

«Ми уже розробили графік відвідування населених пунктів, де будемо роз’яснювати людям про закон, про легалізацію видобутку, хто які отримає прерогативи, що отримає район, що отримає держава, що отримають прості люди»,- розповів голова Олевської  РДА Василь Невмержицький.

Наприкінці наради голова облдержадміністрації наголосив, що такі міжвідомчі наради будуть проводити до тих пір, поки нелегальний видобуток бурштину не буде зупинено остаточно. Сергій Машковський також зазначив, що закон про легалізацію видобутку бурштину буде прийнято найближчим часом, наразі ж необхідно утримати результат і не допустити повернення так званої «бурштинової мафії».

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі