Події

Житомирські правоохоронці розповіли про депутата-бурштинокопача та показали мотопомпи вартістю 2-10 тис. доларів

16 July 2015, 12:16

Більше десятка мотопомп різної потужності, шланги та інші засоби незаконного видобутку бурштину: все це – речові докази у кримінальних справах, відкритих цього року.

В рамках проваджень правоохоронцями вилучено близько сотні кілограм бурштину, помпи, рукави, готівку і навіть зброю. Частина вилучених речових доказів знаходиться на відповідальному зберіганні на території Житомира. Правоохоронці розповідають: знаряддя для видобутку бурштинокопачі виготовляють власними руками і не жаліють грошей. Вартість помп, які виготовляють на основі двигунів іномарок, правоохоронці оцінюють від двох до десяти тисяч доларів, залежно від потужності. Бурштинокопачі також використовують шланги американського виробництва та спеціальну техніку – квадроцикли та мотоцикли, щоб швидко пересуватися по болотяній місцевості. Правоохоронці також розповідають: попри те, що міліція відзвітувала про припинення видобутку бурштину на Житомирщині, на території області продовжують фіксувати спроби копання.

«Вчора, наприклад затримали групу з шести чоловік, місцевих жителів, які видобували за допомогою мотопомпи. Було вилучено дану мотопомпу, шість шлангів до неї, автомобіль «Форд Транзіт», яким вони пересувалися. А цієї ночі також було затримано громадян, які за допомогою мотопомпи та автомобіля ВАЗ здійснювали видобування бурштину поблизу даного села», – розповідає начальник відділу протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Житомирській області Леонід Орищенко.

У міліції не виключають того, що селяни продовжуватимуть спроби видобутку, тож регулярно проводять рейди. Правоохоронці розповідають: на одному з таких рейдів на Олевщині під час здачі бурштину був затриманий депутат Олевської міської ради.

«Він сказав, що бурштин «кришують» правоохоронці, що правоохоронці недостатньо працюють на цій ділянці роботи, в той же час він сам цей бурштин видобував, і сам же його скупляв. І вже маються докази того, що воно дійсно так. Ми зробимо все, щоб таких псевдоборців з незаконним видобутком, які сьогодні дають інтерв’ю одне, а по ночам роблять друге, не було», – розповідає начальник управління СБУ в Житомирській області Володимир Пахнюк.

Начальник УМВС України в Житомирській області Валерій Рудик додає: завданням міліції є не просто вилучення знарядь та затримання порушників, правоохоронні органи роблять усе, щоб унеможливити незаконний видобуток.

«Ми на сьогоднішній день зруйнували їхню інфраструктуру, поламали їхні дороги, поламали їхні переправи, там багато болота. Осушуємо ті канали, які вони підвели для цих мотопомп, щоб брати воду. Тобто, на сьогоднішній день ми уже фізично хочемо зруйнувати це явище», – каже Валерій Рудик.

У міліції запевняють: вилучені знаряддя знаходяться під надійною охороною і не повернуться до рук бурштинокопачів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі