Місто

Привезені «тітушки» чи справжні активісти? Хто приїхав на мітинг до Житомира 18 серпня

18 August 2015, 18:59

 Вранці 18 серпня майдан Корольова перекрили правоохоронці: кожного, хто хотів перетнути міліцейський кордон, перевіряли. Територію навколо будівлі облдержадміністрації охороняли патрулі з собаками, приїхали навіть вибухотехніки.

Близько 9:30 біля майдану почали збиратися активісти з Житомира та області, які приїхали на мітинг проти призначення Максима Глушаниці начальником управління Держгеокадстру в Житомирській області. Учасник мітингу Сергій Фоменко обурювався: на в’їзді до Житомира активістів, які їхали з Олевська, затримали правоохоронці, а тепер ще й перекрили вхід до облдержадміністрації:

«Я проти того, що зараз Україна вертається знову на ті самі рельси, які були півтора роки тому. Ви бачили скільки міліції тут зараз знаходиться? Ви дивилися, скільки міліції знаходиться навколо? Ви бачили це? Як можна це пояснити? Чим це відрізняється від того Майдану, який був у Києві? Та нічим не відрізняється. Зараз починається там ж сама ситуація, яка була тоді. Зараз виходить така ситуація, коли люди, які хочуть щось змінити, не можуть цього зробити, тому що закручується все: автобуси йдуть їх зупиняють. Вони не мають права? Не являються членами цієї громади? Чому їх зупинили. Акція була запланована трохи раніше. Чекали цих людей. Так не може бути. Ось чому я прийшов сюди. Я прийшов для того, щоб не було того перекручування, коли людина, яка має владу, може ставити своїх людей на якісь посади», - каже житомирянин Сергій Фоменко.

Заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута пояснив: до обласної влади надійшла інформація про те, що в цей день готуються провокації і таку кількість правоохоронців зібрали для того, щоб забезпечити правопорядок.

«Є відповідні сигнали, вони з вчорашнього дня надходили, тому сьогодні посилені заходи безпеки. Задля безпеки громадян і підтримання громадського порядку. Є інформація за межами обласного центру про те, що були певні рухи, певні автобуси плануються з півночі нашої області, ви знаєте, що це за регіон і яка там ситуація підігрівалась, тому ця інформація дійсно є і спецслужби оперативно спрацювали», - сказав Ярослав Лагута.

Активісти розповідали: їх обурило те, що обласна влада призначила Максима Глушаницю, не дочекавшись обговорення, яке громадська рада планувала на 18 серпня.

«Чого особисто я тут? Призначаються люди, будується знову ж таки якась вертикаль, незрозуміло яка, і кожен тягне «своїх» людей, розумієте. Громадські слухання мали бути, вони не відбуваються. Кого захотіли – того призначили. Мені ніхто нічого не платив і я не схожий, по моєму, на «тітушку», я достатньо заробляю і я тут з власної волі, скажімо так. Просто все дістало»,- пояснив житомирянин Микола.

На мітинг до Житомира приїхали також активісти зі столиці. Член ГО «Громадський контроль «Наждак» Олег Літвиненко розповідає: з Києва приїхали для того, щоб підтримати житомирських активістів та виступити проти «розбазарювання» землі.

«Те, що тут відбувається – це наше з вами майбутнє, майбутнє наших дітей, не можна так просто розбазарювати ресурси України. Це і ліси, і кар’єри з піском. Вони ешелонами, якщо поглянути вздовж залізної дороги, ешелонами кожен день вивозять все з країни... Я проти того, що бурштин влада хоче забрати під себе і невідомо кого туди пустити. Але наш народ, який має такі ресурси, може жити в тисячі разів краще, ніж живе сьогодні. Сьогоднішні політики вже настільки деградували під впливом фінансів і політики, що далі вже немає куди. Ми бачимо на яких вони їздять автомобілях, ми бачимо які в них дачі, будинки в інших містах і в інших країнах світу. Чому в державі цього немає? Чим багатші політики, тим бідніші люди», - каже Олег Літвиненко.

Наприкінці акції кілька десятків активістів організовано рушили до автобусів, які чекали їх на вулиці Пушкінській, неподалік майдану Корольова.

Дивіться також відео та фоторепортаж про мітинг біля ОДА

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі