Місто

Архітектори та скульптори розробили проект «Скверу героїв», який пропонують побудувати в Житомирі на місці скандального АТБ

21 August 2015, 18:14

 У Житомирі на розі вулиць Київської та Театральної команда архітекторів та скульпторів пропонує побудувати «Сквер героїв» з фонтаном, дитячим майданчиком та зоною відпочинку. Ескіз проекту хочуть подати на розгляд міської ради, а поки що розробники шукають спонсорів для втілення своєї ідеї.

«Дуже довго думали над концепцією скверу. Спочатку було, що це сквер Небесної Сотні, але це не те місце, де загинула саме Небесна Сотня, тому вирішили назвати “Сквер героїв”. Обов’язково має бути якийсь символ. Хотіли зробити, щоб це був фонтан. Використали символ мак, який розроблений харківським художником. Це буде взяте за модель фонтану, такого більше в Україні ніде нема, це буде єдина робота. Видатний сскульптор  Юхно з Києва, працює над моделлю фонтана. Ми плануємо зробити цей фонтан з червоної смальти, а не з червоного граніту, це така скляна мозаїка, вона дуже доречна тут буде. Єдиний завод по випуску смальти на Україні – це Луганськ, він зараз закритий. Зараз підняли всіх художників та монументалістів по Україні, шукаємо смальту. Розмір фонтану 10х10, 50 тисяч доларів – це тільки вартість смальти, без бетонної конструкції. Обов’язково потрібно, щоб було підсвітлення фонтану і на свята – музичне супроводження. Поки ескізна підготовка робиться за кошти волонтерів», – зазначає дизайнер проекту Олена Кульчицька.

За її словами, в сквері ще має бути дитячий майданчик, лавочки, площа, яку можна використовувати для мітингів, алея героїв з насадженими вічнозеленими рослинами, графіті на фасаді  сусіднього будинку, який зараз стоїть обідраний. Вхід до скверу планують зробити з вулиці Київської.

Ескіз скверу розробили архітектори, дизайнери та скульптори з Житомира та Києва.

«Це колективна робота, ніхто не міг стояти осторонь, підтягнуті найкращі люди. Починалось з геодезистів, які відгукнулись  зробити топозйомку за дуже смішні кошти і дуже швидко. Це – основа будь-якого проекту. Виходячи з цієї топозйомки, ми вже планували сквер.  Це була колективна робота на чолі з дуже відомою людиною з Києва, з Академія керівних кадрів мистецтва і культури, це професор Жирнов Анатолій Дмитрович. Він долучився сам і в університеті всіх підключив», – зауважила Олена Кульчицька.

Розробники проекту розраховують на допомогу керівництва міста, народних депутатів та небайдужих людей.  

«Цей проект буде обговорюватись та буде представлений депутатам міської ради. Щоб його реалізувати, всеодно треба приймати значущі рішення, які дадуть право його просувати. Я думаю, що в подальшому ми обговоримо, порадимось з депутатами, керівництвом міста, можливо з керівництвом області і створимо певний фонд або рахунок, на який можна буде перераховувати кошти, або це буде матеріальний якийсь ресурс. Я знаю, що дуже багато є небайдужих людей бізнесу і, навіть, коли тільки починалася боротьба за це місце, ряд меценатів, які займаються видобутком каміння, пропонували свою допомогу.  Нажаль, ми зараз втратили ці звязки і ми просимо відгукнутися хто може чим допомогти. Да, він дійсно досить коштовний. Ми рахуємо, якщо робити цей проект, то його треба робити надовго, щоб це було таке місце символічне,  і для житомирян воно було б розраховано на багато років», – зазначила член виконкому міської ради Юлія Демчук.

Як повідомляв Житомир.info, до 1 квітня 2015 року тривав прийом робіт для участі у конкурсі на кращий проект благоустрою земельної ділянки за адресою вул. Київська, 6, оголошений виконавчим комітетом міської ради. Потім конкурс продовжили. Про результати конкурсу інформації на сайті міської ради немає.

 

Житомир.info

 

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі