Політика

Житомир виборов у Рівного інвестиційний проект від європейської компанії «Кромберг енд Шуберт»

20 October 2015, 13:06

Десятки мільйонів євро інвестицій та тисячі робочих місць - компанія «Кромберг енд Шуберт» відкриває у Житомирі нове виробництво. Аналогічне підприємство вже 10 років працює у Луцьку, виробляють бортові кабельні системи для провідних марок європейських автомобілів. Перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин розповідає: європейський рівень заробітних плат на цьому підприємстві змусить інші житомирські компанії наздоганяти європейського роботодавця.

«Це підвищення покупної здатності, це покращення життя людей, це, в тому числі, відрахування до міського бюджету. Тому це процес, який запускає багато інших процесів. Під ці виробництва приходять компанії - постачальники.  Під ці великі виробництва будуються логістичні склади. Ці підприємства обростають власною інфраструктурою. Це процес, який вже починається у Житомирі. Сподіваюсь, що за деякий час крім цього підприємства буде створено сотні, тисячі робочих місць завдяки приходу цього підприємства»,- розповідає Сергій Сухомлин.

Сергій Сухомлин також додає: за цей інвестиційний проект довелося боротися з Рівним, зрештою вдалося переконати інвесторів обрати саме Житомир. Технічний директор підприємства «Кромберг енд Шуберт Україна» Славомір Качмарек розповідає: довгий час порівнювали переваги конкуруючих міст, і завдяки вигідному логістичному положенню та висококваліфікованим спеціалістам вирішили створити підприємство саме у Житомирі.

«Ми з Олександром вже два роки тримаємо Житомир під лупою, так би мовити, під мікроскопом. 2 роки ми вже тут. Наша задача була продати Житомир як другий район, де ми хочемо виробляти кабельні мережі. Ми продали це німцям. Німці сказали “Добре, ваше рішення. Йдемо у Житомир”. Потрібна співпраця з адміністрацією, щоб показати, що Україна варта іноземних інвестицій», - розповідає Славомір Качмарек.

Щоб посприяти інвесторам у вирішенні проблем з контролюючими органами та налагодити співпрацю між владою та бізнесом, у облдержадміністрації провели засідання Ради з питань залучення інвестицій, на якому підписали меморандум про співпрацю з компанією «Кромберг енд Шуберт Україна». Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський наголосив: європейський інвестор має відчути, що Житомирщина налаштована на співпрацю і готова сприяти їм у вирішенні проблем.  

«Попередній обсяг інвестицій, який планується залучити на території Житомирської області у дане виробництво, складає близько 30 млн. євро. І основне для нас, на що акцентувалась увага, це потенційне створення 5 тисяч робочих місць. Тому для нас надзвичайно важливо, щоб цей доволі великий інвестор відчув реальну підтримку, реальну допомогу з боку влади», - розповідає Сергій Машковський.

Працювати нове підприємство «Кромберг енд Шуберт» почне у Житомирі вже наступного року, в січні житомиряни, які вже проходять навчання на підприємстві у Луцьку, рушать за кордон, щоб отримати там новий проект, з якого почнеться виробництво.  Найближчим часом у Житомирі планують створити 5,5 тисяч робочих місць з середньою заробітною платою від 5 до 8 тисяч гривень.

 Прес-служба Сергія Сухомлина

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі