Місто

У Житомирі обговорили концепцію меморіалу Героям АТО

3 December 2015, 17:42

Концепцію меморіалу Героям АТО презентували у Житомирі. Ініціатор встановлення пам’ятника – «Фонд родини Кузьміних». Кіборг Олег Кузьміних разом з братом Сергієм вже розпочали збір коштів. За попередніми підрахунками створення меморіалу обійдеться щонайменше у 1 000 000 гривень.

«Місто Житомир - одне із небагатьох міст, яке включене у ці події. Тому що ми маємо і 95-ту бригаду, і ще декілька бригад. Тому ті події, які відбуваються на сході, по нашому місту пройшлись дуже сильно і те, що там роблять наші хлопці, воно має бути у віках. На мою думку недостатньо просто пам'ятника у радянському стилі, про який будуть згадувати один раз у рік. Від цієї концепції треба відходити. На сьогоднішній день у всьому світі дуже популірна концепція - меморіал. Це місце, куди люди можуть прийти для того, щоб відчути певну атмосферу, щоб отримати певні відчуття. Це місце має бути і емоційне, і цікаве», - про своє бачення розповів заступник міського голови Житомира Матвій Хренов.

«Та кількість солдатів, які пройшли через війну з нашого міста та Житомирщини мають право на меморіали, пам'ятники. Якщо говорити по суті, сьогодні ми представляємо деякі ескізи на ваше обговорення і хотілося б, щоб сьогодні було принаймні зрозуміло напрямок нашого подальшого руху. Що ви бачите, як ви бачите, яке приблизно місце, щоб ми могли працювати з головним архітектором більш конструктивно», - зазначив «кіборг» Олег Кузьміних.

Київські скульптори Борис Крилов та Олесь Сидорук продемонстрували п`ять можливих варіантів майбутнього меморіалу.

«Так як місце остаточно не визначено, ми розробили не ескізи з прив'язкою до якогось місця, а концепцію, тобто деякі сценарії пам'ятників, кілька різних поглядів на цей пам'ятник. Перше питання виникає: як зобразити цей пам'ятник. Можна зробити пам'ятник АТО, як події, яка відбувається в історії. Але так, як АТО ще триває, подія не закінчена, є труднощі. Якщо подивитися з іншого боку, є люди, які вже загинули. Можна поставити пам'ятник АТО, як пам'ятник загиблим воїнам, але, на жаль, війна триває, і люди продовжують гинути. На війні присутній героїзм, можна поставити пам'ятник героїзму, пам'ятник слави, пам'ятник бійцям, але знову ж, війна ще йде і то теж питання»,- каже скульптор Борис Крилов.

Також під час обговорення розглядали місця для спорудження меморіалу. Головний архітектор міста Євгенія Черкасова запропонувала район поблизу Смолянського кладовища. Матвій Хренов висловив пропозицію розмістити меморіал у районі Монументу Слави. Розглянути усі можливі варіанти місць для встановлення монументу обіцяють наступного тижня.

«Я пропоную на наступному тижні зібрати містобудівну раду в розширеному форматі, зібрати художників, архітекторів, визначити місце розміщення і коли ми визначимо місце розміщення, рекомендуємо його міськраді на визначення розміщення меморіалу, тоді теж можна приступати безпосередньо до розробки», - сказала Євгенія Черкасова.

Долучитися до збору коштів на створення, який розпочав «Фонд братів Кузьміних», можна вже зараз.

Реквізити:

АТ "Ощадбанк"

МФО 311647

ЕДРПОУ 09311380

Р/р 26004300907684

Благодійна Організація "Всеукраїнський Благодійний Фонд Братів Кузьміних"

Код ЕДРПОУ 40054313

Карта ПриватБанк 4149 4378 5213 0671 отримувач Сергій Кузьміних

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі