Місто

«Дорогий» Новий рік: у скільки батькам маленьких житомирян обійдуться новорічні свята

10 December 2015, 14:00

Новий рік для кожної дитини – це свято див, подарунків та здійснення мрій. Природно, що кожен дорослий хоче, аби його чадо мало все те, чого бракувало йому в дитинстві. І вже точно зробить все (наскільки дозволить гаманець), аби новорічні бажання його нащадків здійснились.

Житомир.info намагався з’ясувати, у скільки (в середньому) для батьківського гаманця стануть новорічні свята їхніх чад. Отже:

«Новорічний» внесок

У житомирських дитсадках та школах він в середньому становить 100 гривень на одну дитину. Це невеличкий подарунок до Дня Св. Миколая на кшталт книжечки чи саморобки, «цукерковий» новорічний подарунок (у школах активно розповсюджують новорічні каталоги кондитерських фабрик зі «знижками», зокрема, фабрики «Рошен») та подарунки вчителям (вихователям).

Карнавальний костюм

Купити готовий костюм у Житомирі коштує доволі дорого. Зокрема, ціни на плаття «сніжинок» та принцес у супермаркетах варіюються від 170 до 750 гривень, на ринку – трохи дешевше, але здебільшого пропонується одяг напрокат. Костюми на хлопчиків можна взяти під заставу за 100-200 гривень, на дівчаток – від 150 до 350 гривень і більше. Дешевші карнавальні костюми можна придбати або взяти напрокат в інтернеті: продаж від 100 гривень, прокат – від 50 гривень. Отже, середня вартість новорічного костюма для однієї дитини у Житомирі – 300 гривень.

Дід Мороз в школу або додому

Батьки учнів 1-4 класів нерідко замовляють Діда Мороза або цілу новорічну виставу конкретно для свого класу (бо є загальношкільні новорічні ранки з ялинкою та Дідом Морозом). Така послуга, як організація новорічної вистави для школярів з казковими персонажами, широко пропонується в інтернеті і коштує від 500 до 1000 гривень. На кожного з батьків це близько 25-30 гривень.

Крім того, нерідко батьки домовляються про «новорічну» екскурсію на фабрику ялинкових прикрас під Києвом. Коштує це щонайменше 150 гривень на одну особу.

Якщо батьки бажають замовити Діда Мороза додому (таку послугу теж неважко знайти через всесвітню мережу), то в Житомирі це коштує від 270 до 600 гривень (залежить від тривалості програми та дати: чим ближче до Нового року – тим дорожче). У 20-хвилинну програму входять конкурси, хороводи, декламування дітьми віршів і демонстрація інших талантів та вручення довгожданого новорічного подарунка (придбаного, звісно, батьками). Деякі батьки кооперуються і запрошують казкових героїв на дві чи три сім’ї – кожному виходить дешевше, десь близько 200 гривень.

Театралізоване свято

Крім того, святкове дозвілля для дітей пропонують і обидва житомирських театри – обласний драматичний та ляльковий. Житомирський ляльковий театр запрошує дітей та їх батьків на новорічну виставу «Магічні пригоди у шаховому королівстві», яка пройде 7 разів з 19 грудня по 10 січня. Квитки на неї коштують 30 грн. Квиток на новорічну виставу в Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги (наприклад, «Снігова королева») коштує 25 грн. - амфітеатр та 30 грн. партер.

Отже, новорічні вистави, які теж неодмінно запам’ятаються малечі, обійдуться кожній сім’ї у близько 100 гривень.

Новорічна ялинка та подарунки

Штучна ялинка в магазинах коштує від 80 (30 см) до 700-800 гривень (1,5 м). Їх безперечною перевагою є довговічність, однак переважна більшість житомирян купує додому живе деревце, що пахне хвоєю. Офіційні ринки продажу ялинок у Житомирі ще не відкриті, але вартість деревець можна спрогнозувати на основі минулорічних ринкових цін, які є трохи вищими, ніж оптові ціни лісництв. Отже, за середнього розміру сосну чи ялину доведеться викласти орієнтовно 100 гривень. Ну, й новорічні прикраси та сувеніри, яких завжди вдосталь на ринках та крамницях – тут тільки встигай діставати гроші. Шапочки,маски, корони, віночки, гірлянди, іграшки, сувеніри… Непомітно можна витратити половину зарплатні, а щонайменше - 150 гривень.

Ну, і власне новорічні подарунки. Здебільшого дітвора замовляє досить вартісні іграшки або електронну техніку, про які мріяла тривалий час і на придбання яких батьки обіцяли потратити новорічну премію. Отож, до Нового року житомирські дітки мають чудову нагоду отримали довгождану ляльку, телефон чи планшет, спустошивши батьківський гаманець щонайменше на 500 гривень.

Підіб’ємо підсумки. Новорічні внески в школі (дитсадку) 100 грн, прокат карнавального костюму 300 грн, Дід Мороз в школу або додому 250 грн, квитки на принаймні дві новорічні вистави (на двох осіб з дитиною) – щонайменше 100 гривень, новорічна ялинка та прикраси – 300 грн, довгождані подарунки – 500 грн. У сумі – 1550 гривень. Якщо ж дітей двоє - помножте цю суму на 2, і так далі. Нагадаємо, це вельми приблизні підрахунки, ми не враховували святкові походи з дітьми «на морозиво», на каток чи в інші розважальні заклади. Проте, яку б суму не довелося витратити батькам, Новий рік залишається одним із найбажаніших та веселих дитячих свят, під час якого збуваються найсокровенніші мрії.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі складають каркас головної ялинки міста, лісництва області пропонують оптовим покупцям ялинки до метра висотою від 36 гривень за штуку, а губернатор розпорядився до 15 грудня визначити точки продажу новорічних дерев.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі