Новини компаній

Антикорупційна програма для юридичної особи

14 January 2016, 13:06

На даний час існує декілька видів антикорупційних програм: для юридичної особи та для підприємства.

Антикорупційна програма для юридичної особи сьогодні  - це внутрішній документ, який відображає антикорупційні стратегії, а також регламентує комплекс стандартів, правил і процедур, які мають виконуватися юридичною особою, починаючи з 2015 року.

При здійсненні державних закупівель Закон України «Про запобігання корупції» вимагає наявність такої програми у всіх юридичних осіб, а також має бути людина на посаді уповноваженого з антикорупційної програми.

Якщо говорити про необхідність наявності антикорупційної програми для фізичних осіб, то це визначає документація конкурсних торгів.

Антикорупційна програма для підприємств в першу чергу, є законною підставою для того, щоб відхилити можливі тендерні пропозиції замовників торгів. Це одна з основних причин розробити індивідуальну антикорупційну програму для кожного підприємства. До того ж, розробка саме індивідуальної програми під формат підприємства можлива завдяки тому, що немає точно затвердженого зразку програми запобігання корупції Національним агентством з питань протидії корупції.

Учаснику торгів можуть заборонити брати участь у процедурі державних закупівель або ж відхилити пропозицію конкурсних торгів учасників у разі відсутності затвердженої антикорупційної програми підприємства або юридичної особи. Про це свідчить стаття Закону України «Про здійснення державних закупівель».

На таке рішення чинного законодавства впливають також такі фактори, як:

  • Внесення учасника до Єдиного державного реєстру осіб, які безпосередньо пов’язані з корупцією, або ж вчинили певні корупційні правопорушення;
  • Як уже зазначалося вище, відсутність затвердженої програми протидії корупції;
  • Відсутність уповноваженого з питань програми запобігання корупції;
  • За вчинення корупційного правопорушення у сфері державних закупівель було притягнуто до відповідальності фізичну, посадову, або ж службову особу учасника, що був уповноважений безпосереднім учасником представляти його інтереси на час проведення процедури закупівлі.

Слідкувати за дотриманням умов антикорупційної програми має людина – уповноважена особа, яка здатна виконувати певні обов’язки згідно зі своїми діловими та моральними якостями, а також за станом здоров’я. якщо ж інтереси уповноваженого суперечать інтересам підприємства, це може спровокувати конфлікт. В таких випадках робота уповноваженого та його нагляд за дотриманням правил і норм програми протидії корупції будуть несумісними вважатимуться несумісними.

Зателефонуйте за номером (044) 232-86-42 та замовте розробку антикорупційної програми або інших видів антикорупційних документів не виходячи з дому. 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі