Місто

Житомирська влада готова фінансувати профтехучилища, але кошти перераховувати нікуди

15 January 2016, 18:36

 Відповідно до державного бюджету на 2016 рік, відтепер фінансування Житомирських профтехучилищ відбуватиметься коштом міста. Гроші для цього виділені, але наразі бюджетний кодекс на таку форму фінансування не розрахований.

Про це говорили 15 січня в Житомирській міській раді.

«І відповідно на нас покладається можливість оплачувати послуги по розміщеному державному замовленню. Виконавцем замовлення може бути професійно-технічний навчальний заклад, який пройшов конкурсний відбір і з яким укладено державний контракт на підготовку фахівців. А, відповідно, державний замовник це міністерство, яке є головним розпорядником коштів відповідно до даного закону.  Тут виникає правова колізія: ми маємо оплачувати послуги, а контракт державний укладає міністерство освіти з державним закладом. Відповідно, розв’язок треба шукати в цій площині», - пояснює директор департаменту бюджету та фінансів міської ради Сергія Гаращук.

75 мільйонів 200 тисяч гривень на підготовку робітничих кадрів виділені і, попри юридичні складнощі, міська влада готова давати профтехучилищам гроші, але перераховувати їх нікуди.

«Ми готові фінансувати хоч сьогодні, де ваші рахунки, де калькуляції? У вас є міністерство, у вас є обласна адміністрація, відкривайте рахунки, підписуємо договори і фінансуємо. Ми не можемо за вас відкрити рахунки, це ви розумієте?», - каже міський голова Сергій Сухомлин.

Керівники училищ пояснюють: наразі у них немає рахунків і відкрити вони їх не можуть.

«Нас перевели вже на місцеві органи самоврядування і тому казначейство виключило нас з мережі обласного обслуговування. А на місцеве обслуговування нас не беруть, тому що в нас має бути орган вищого рівня, який ми повинні вказати в реєстраційній картці. А ми вказати, який в нас зараз орган вищого рівня практично не можемо», - розповідає головний бухгалтер Житомирського вищого професійного училища Майя Борисова.

«В приватний банк нас міністерство взагалі не допускало. Навіть якщо був спецрахунок, казали, що в банках ми не маємо права, обслуговуйтесь тільки в казначействі. Зараз у колективах склалася така напружена обстановка, що вже час авансу немає, діти-сироти прийшли навчатися, їм потрібні будуть кошти на проживання, на їжу, і поки це питання не вирішено», - додає голова Житомирської обласної асоціації працівників професійно-технічної освіти Петро Градовський.

Поки на державному рівні шукають шляхи вирішення цієї проблеми, житомирські профтехучилища лишаються без грошей. Учні та працівники навчальних закладів готові чекати до кінця січня і сподіваються все ж отримати гроші, в іншому випадку – готові їхати в Київ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі