Влада

У Житомирській ОДА ламають голову, де взяти гроші на проїзд пільговиків, але переконують АТОшників, що їх і надалі возитимуть безкоштовно

21 January 2016, 15:31

Активісти і учасники АТО прийшли до облдержадміністрації, бо прочитали в інтернеті, що чиновники мають намір замінити пільги на безкоштовний проїзд у громадському транспорті грошовими компенсаціями.

«Попередня інформація, що відміняються пільги на проїзд і буде компенсація учасникам АТО, сім'ям загиблих 100 грн на місяць, на проїзд. Я так розумію, як міжміські, так і приміські перевізники. Скажемо так, поранені, яким треба поїхати в госпіталь у Київ, як йому на 100 гривень туди і назад проїхати?», – каже учасник АТО Руслан Волинець.

«Коли ми йшли у військкомат, ми не питали, які у нас будуть пільги. І ми не питали, скільки раз нас будуть везти туди чи назад. Ми йшли в один кінець. Коли ми їхали у Донецький аеропорт останні заїзди, то ми знали, що їдемо взагалі в один кінець. І коли ми звідти повернулися, дякувати Господу, що ми залишилися живі. Але ми хочемо, щоб наші права теж поважали. Якщо вони хочуть розглянути якусь компенсацію, будь ласка, але не нам потрібна компенсація. Нехай вони компенсують перевізникам ці кошти, а ми надалі будемо користуватися своїми пільгами», – каже учасник АТО Володимир Костів.

Люди йдуть до голови ОДА, аби висловити свою незгоду. Сергій Машковський пояснює, пропозиція про грошову компенсацію виникла на депутатській комісії, а скасовувати пільги ніхто не збирається.

«Питання про 100 гривень взагалі знімається. Тому що на комісії ніхто не приймає рішення. Це мають депутати обласної ради. Презентація була зроблена, ще не допрацювавши саму суть і концепцію. Зараз у нас згідно чинного законодавства нема такої можливості навіть виділити 100 гривень на пільговий проїзд. Тому що субвенцію з державного бюджету на відшкодування пільгового проїзду забрали, нічого не виділяють, але пільги не скасували. Тому ми не маємо ніякого права порушувати закон, і навіть якщо б ми виділили по 100 гривень АТОшникам, він заходить у маршрутку і каже, що я маю проїхати пільгово, йому ніхто не в праві відмовити, бо сьогодні діє закон про пільги. Ніхто не в праві вивішувати оголошення в маршрутках, що скасовані пільги. Пільги не скасовані. Скасована компенсація за пільгове перевезення – це зовсім інші речі. Вони не повинні до пільговиків ставити питання. Вони повинні ставити питання мені як представнику влади і до органів державної влади, на рівні якого це було скасовано», – каже голова Житомирської ОДА Сергій Машковський.

Обласні чиновники сподіваються, що держава таки виділить субвенцію, яка вирішить проблему відшкодування пільгового проїзду перевізникам, але гарантій не мають.

«360 тисяч пільгових категорій. Всі вони мають право на пільговий проїзд, як учасники АТО, так і інваліди. З державного бюджету ми отримуємо сьогодні нуль гривень. Якщо було заплановано 59 мільйонів і закладено першочергово у державний бюджет, що буде субвенція з державного бюджету на Житомирську область. Згідно прийнятого державного бюджету – нуль гривень. Ми маємо щось робити і бути готовими. Якщо протягом місяця не буде вирішено на рівні держави питання щодо надання субвенцій, нам треба буде це вирішувати на місцях», – сказав голова Житомирської ОДА.

Учасники АТО та їх рідні втомилися від того, що їм доводиться щодня відстоювати своє право на безкоштовний проїзд. І нарікають: допоки влада не вирішить проблему з перевізниками, вони залишаються заручниками ситуації.

«На нас, на тих, хто повинен просто їздити в маршрутках, чому на нас знову перекидають весь цей тягар. Розбирайтеся з перевізниками, компенсуйте їм те, що вони не добирають з бюджету. Залиште нас у спокої. Все, що ми могли, своє горе – ми на себе вже взяли, свою ношу – ми на себе взяли, ми її несемо. І знову нас зіштовхують лобами», – каже батько загиблого військовослужбовця Андрій Ільницький.

«Не треба провокувати людей. Є закони, нехай закони працюють, правда? Сьогодні правильно було сказано, є влада, є перевізники. Будь ласка, це ваша проблема і ви її вирішуйте. Люди тут ні причому, ні АТОшники, ні інваліди, ні афганці. Це вирішує тільки влада з перевізниками», – говорить мама військовослужбовця Тетяна Корнійчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі