Влада

Житомирським медикам і освітянам презентували систему електронних закупівель Prozorro

11 February 2016, 13:42

11 лютого представників комунальних установ Житомира знайомили з особливостями електронної системи державних закупівель ProZorro.

Презентація проекту відбулася в сесійній залі міської ради. Для участі в заході зареєструвалися близько 120 осіб – керівники освітніх та лікувальних закладів міста, а також представники установ культури, які є розпорядниками бюджетних коштів міськради.

Директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця розповідає: ProZorro - це розробка українських ІТ-шників, проект починався як волонтерський, але завдяки зусиллям він переріс в загальнонаціональний. Невдовзі проект має бути переданий у відання Міністерства економічного розвитку України.

«З 1 лютого Житомирська міська рада і виконавчий комітет приєдналися до системи ProZorrо, яка невдовзі буде обов’язковою для державних структур. Законопроект зараз на підписі у президента, з квітня вона є обов’язковою для всіх центральних органів виконавчої влади, а з 1 серпня – обов’язкова для всіх інших структур, включаючи органи місцевого самоврядування. Це означає, що починаючи з цього періоду всі визначені законом закупівлі на суму від 200 тис. грн (товари і послуги) і роботи від 1,5 млн грн будуть здійснюватись виключно через систему електронних закупівель ProZorro», - пояснили учасникам презентації.

 «Ми з вами мали зустріч з колегами з облдержадміністрації, показували, що це не страшно, не складно і це можна робити. А сьогодні до нас завітали безпосередньо розробники системи ProZorro і представники торговельних майданчиків, на яких вам доведеться реєструватись вже найближчими днями. Не чекаючи 1 серпня, ми розпочнемо тестові закупівлі, і поступово увійдемо в нормальне русло», - сказав Микола Костриця учасникам зібрання.

Журналістам директор департаменту розповів, що система ProZorro запроваджується як обов’язкова в центральних органах влади. Головний результат – це економія при здійсненні публічних закупівель. В Україні вже є приклади заощадження від 20 до 70% від стартової ціни лоту, і це доводить те, що подібні закупівлі є ефективним шляхом заощадження коштів платників податків.

«Безперечно, ми очікуємо, що в місті Житомирі при реалізації цього проекту будуть в першу чергу використовуватись бюджетні кошти, тобто, кошти платників», - сказав Костриця. На запитання, чи можна вважати озвучені 20-70 відсотків корупційною складовою тендерів, він сказав:

«Я не можу звинувачувати когось, це не моя компетенція, але однозначно треба розуміти, що відкрита конкуренція, де не присутній чиновник, а є електронний торговельний майданчик, коли всі покупці і продавці бачать один одного і готові сперечатись в чесний спосіб – це є набагато цивілізований і економічно ефективний шлях для витрачання публічних коштів».

Посадовець також навів вдалі приклади електронних закупівель в Україні.

«Декілька тижнів тому компанія «МЕТРО Кеш енд Керрі Україна» при здійсненні закупівель для Міноборони зекономила майже мільярд гривень. Минулого тижня була ще одна закупівля трансформаторів в Україні – понад мільярд гривень економії. Семінари потрібно проводити не тільки для розпорядників коштів, а й для бізнесу, який повинен розуміти, що у нього з’являється більше шансів  працювати в легальному полі, не домовлятись з конкретними чиновниками, а виходити на електронні майданчики і пропонувати по конкурентній ціні і якості свій товар», - переконаний Костриця.

Микола Костриця

Координатор проекту ProZorro Христина Гуцалова (на фото) розповіла, що система ProZorro  - це постамайданна ініціатива, у якій безпосередню участь брала вона сама.

«Ми починали ще при міністрі економіки Павлу Шеремету. Саме  він збирав ініціативну групу, яка почала розробляти систему. Були запрошені грузинські експерти, ІТ-бізнес. Зараз можемо сказати, що в нашій системі працюють всі, починаючи від міністерств і закінчуючи сільськими школами», - сказала  Гуцалова.

Відповідаючи на запитання, чи буде зацікавленість у системі прозорих закупівель у представників бізнес-структур, координатор проекту відповіла:

«Так, звичайно. У тих областях, де державні замовники починають активно проводити  закупівлі через електронну систему, одразу з’являється інтерес бізнесу, тому що бізнес дуже раціональний. Там, де він бачить для себе вигоду і прозорі правила гри, він одразу готовий іти. Наприклад, два тижні тому у Дніпропетровську ми збирали бізнес – інтерес шалений. 700 людей зареєстровані, близько 800 людей в залі. Багато запитань, дуже конкретних. Тобто, вже видно, що люди ознайомилися з системою і хочуть знати, як на цьому заробляти».

Після презентації системи учасники семінару змогли задати питання, пов’язані з процесом закупівель.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 лютого Житомирська міська рада переходить на електронні закупівлі по системі ProZorro.  У 2015 році електронні сервіси системи презентували в Житомирській облраді. У грудні 2015 року більше 100 установ Житомирської області вже зареєструвалися в системі ProZorro.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі