Суспільство

Житомирські «автомайданівці» продовжують блокувати російські фури на кордоні з Білоруссю, Яценюк чекає пояснень від РФ

15 February 2016, 13:36

 Вранці 15 лютого представники ГО «Рух Автомайдан-Житомир» вирушили на українсько-білоруський кордон, щоб замінити активістів з Овруча, які продовжують блокувати російські вантажівки. Автомайданівці кажуть: готові блокувати транспорт допоки влада на законодавчому рівні не заборонить в’їзд російських вантажівок на територію України.

«Блокуємо російські фури далекобійників, які транзитом і не транзитом в'їжджають на територію України. Це адекватна реакція на те, що зробила російська влада нашим перевізникам. Вони спочатку обмежили, потім дозволили, потім знову обмежили. У країни середньої Азії вони взагалі не пропускають наші фури. Це такий економічний тиск на Україну. В умовах, коли весь світ вводить якісь економічні санкції проти Росії, з незрозумілих причин до сьогоднішнього дня наш уряд не відреагував. Ми чекаємо реакції від уряду, від Кабінету Міністрів, від Президента, щоб вони якомога швидше відреагували на цю ситуацію. Можливо, на вищому законодавчому рівні заблокували би, хоча б тимчасово, до вирішення питання, транзитний і не транзитний проїзд далекобійних машин з російською реєстрацією», - каже активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

Автомайданівці розповідають, що працівники митної та прикордонної служб не перешкоджають громадським активістам. Водії російських вантажівок так само чекають вирішення ситуації і не намагаються прорвати блокаду.

«Розуміння з боку прикордонників, митників та інших правоохоронних структур є. Принаймні, вони кажуть, що розуміння є. Опору нам не чинять. Нас ніяким чином не обмежують. З офіційним зверненням ми звернулися до правоохоронних органів: в СБУ, в управління Національної поліції. Тільки що ми віднесли звернення в обласну адміністрацію, щоб його передали в Кабінет Міністрів. Розуміння є на всіх рівнях. Очевидно, що хтось втрачає на цьому. Тому на якомусь локальному рівні є опір. Але в цілому є і підтримка всього суспільства. І керівництву діватися нікуди. Вони або розуміють, або роблять вигляд, що розуміють. Розраховуємо на те, що все-таки робимо правильні речі і повинна бути правильна реакція. Опору з боку водіїв як такого не було. Були поодинокі випадки. Це було пов'язано з вказівками, які давали водіям їх роботодавці. Як вони кажуть: «Пан сказав - ми робимо». Але масового опору, за великим рахунком, немає», - каже Валерій Арушанян.

За словами активістів, необхідно постійно контролювати кордон. Тому представники ГО «Рух Автомайдан-Житомир» їдуть, щоб підмінити громадських активістів, які зараз знаходяться біля пропускного пункту «Виступовичі».

«Люди втомлюються, людям потрібно відпочити, комусь додому поїхати переодягнутися, помитися і все таке. Допомога потрібна постійно. Крім усього, нам потрібно підтримувати постійно контакти з прикордонниками, з митниками, щоб знати, яка ситуація на тій стороні кордону. У Виступовичах ми постійно контактуємо з прикордонниками та митниками, які нам дають інформацію, скільки машин під'їхало, які відбуваються дії. Велика частина машин під'їжджає, стає в колону і чекає якогось рішення. Якась кількість машин розвертається і їде. На територію митниці вони практично не заїжджають. Тому що немає сенсу, це додаткові труднощі для них. Бо, проїхавши кордон і пройшовши митні процедури, вони залишаються в пастці, їм нікуди далі подітися. Тому накопичуються машини більше на білоруській стороні. Ми через водіїв тих машин, які повертаються, передаємо, що сенсу на цю сторону їхати немає», - розповідає активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир»

З суботи, 13 лютого, до акції приєдналась ціла низка організацій з Житомира та області, акцію оголосили безстроковою.

«Це акція безстрокова, яка була започаткована низкою громадських організацій Житомирщини. «Рух Автомайдан-Житомир» був ініціатором разом з Цивільним корпусом Азову. Коли ми прибули на Виступовичі , то одразу до нас вийшли представники Овруцької Самооборони і інших громадських організацій Овруча та Коростеня. Ще в Житомирі долучились представники ГО «Атошник». І коли ми передавали зміну Самообороні Овруча ми побачили, що долучились і інші організації: «Правий Сектор» і УНА УНСО. Тобто, ціла низка організацій області. Фактично, ми вимагаємо від компетентних органів в особі Кабінету Міністрів прийняття адекватних дзеркальних заходів у відповідь на дії Російської Федерації - повне приниення руху російського автотранспорту територією України», - розповідає активіст ГО «Рух Автомайдан Житомир» Андрій Борейко.

15 лютого відбулася урядова нарада щодо ситуації з переміщенням через територію України вантажних транспортних засобів Російської Федерації.

«Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі та двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії. До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в Росії, територією України. За результатами урядової наради, яка відбулася вранці понеділка, 15 лютого, Міністерство інфраструктури України та Міністерство закордонних справ України вживуть відповідних заходів», - повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив,що Міністерство закордонних справ України невідкладно направило ноту Російській Федерації з вимогою пояснення таких незаконних дій.

«Ми вимагаємо від Росії невідкладно виконати вимоги СОТ, відновити транзитний рух українських автотранспортних засобів», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що українська сторона проводить консультації з країнами-членами Європейського Союзу та звертається до країн-членів ЄС щодо виконання Російською Федерацією базових принципів Світової організації торгівлі.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 13 лютого житомирські активісти почали безстрокову акцію блокування вантажних автомобілів з російськими на пропускному пункті «Виступовичі» в Овруцькому районі.

 

Фото з фейсбук-сторінки Валерія Арушаняна

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі