Місто

Проблеми житомирських військових влада та Міноборони вирішуватимуть разом з громадськими організаціями

26 February 2016, 17:12

Органи місцевої влади, правоохоронці, підрозділи Міністерства оборони та громадські організації об’єднують свої зусилля для спільного вирішення проблем військовослужбовців та їх сімей.

«Основна задача цієї конференції – скоординувати роботу різноманітних громадських організацій і всіх служб для того, щоб починаючи з психологічної адаптації військових, які повертаються, рішення матеріальних проблем, рішення проблем зі здоров’ям, рішенням проблем з виділенням земельних ділянок чи забезпечення військовослужбовців житлом, зробити максимально прозорими та скоординувати зусилля громадських організацій, які займаються питаннями учасників АТО», – пояснив міський голова Сергій Сухомлин.

Одним з питань, що потребує спільного вирішення є проблема надання статусу учасника бойових дій, зокрема бійцям добровольчих батальйонів, а також проблема соціального захисту сімей загиблих добровольців.

«Ми, як структурний підрозділ Міністерства оборони – військовий комісаріат, видаємо посвідчення членам сім’ї загиблих або зниклих безвісти, лише для членів сімей військовослужбовців. Доброволець як такий зараз не прирівняний, за законодавством, до військовослужбовця, я раджу звернутися до Управління у справах ветеранів, яке сформовано у Києві, і вони цим питанням повинні займатися», - каже начальник відділу соціального забезпечення Житомирського обласного військового комісаріату Володимир Левченко.

До спільної роботи долучилася Служба безпеки України та військова прокуратура Житомирського гарнізону. Військовий прокурор Антон Войтенко повідомив, що завдяки спільній роботі командування військових частин та громадських організацій, вдалося зменшити кількість випадків дезертирства.

 «Зокрема, військовою прокуратурою Житомирського гарнізону за цей період розслідувалось близько тисячі таких кримінальних проваджень. Близько двохсот було направлено до суду з обвинувальним актом, вже 136 осіб засуджено. Крім того, хочу сказати, що прокуратурою Житомирського гарнізону зупинено і оголошено в розшук понад 400 військовослужбовців, значна частина яких не вийшла з Криму. На даний момент така проблема існує. Враховуючи роз’яснювальну роботу, в тому числі  і командування військових частин, громадських організацій, військової прокуратури, кількість злочинів зменшується», - розповів Антон Войтенко.

Допомоги місцевої влади та громадських організацій потребує і Житомирський військовий госпіталь, у якому почнуть надавати і психологічну допомогу.

 «На жаль, пост-стресові, пост-контузійні синдроми починають проявлятися і формуються в стійкі синдроми від шести місяців до шести років. І, на превеликий жаль,  не лікування даного процесу  і потім долучення до соціуму, ви не повірите, але відображається навіть, на дітях у 100% випадків, при чому 83 % у тяжких формах. То ця проблема стоїть дуже актуально. І зараз виробляється абсолютно нова гілка  у реабілітації – це ввести в госпіталі саме реабілітаційні кабінети», - розповів головний лікар обласного госпіталю ветеранів війни Павло Журбенко.

Надалі такі збори проводитимуть регулярно, одним з перших завдань буде спільне розроблення механізму виділення земельних ділянок та квартир військовослужбовцям.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі