Місто

У Житомирі на Корбутівці може з’явитися бульвар імені Кузьми Скрябіна

29 February 2016, 10:55

Влада обіцяє підготувати проект рішення міської ради щодо перейменування нового топонімічного об'єкту «бульвару Тетерівського», що виникне в районі житлової забудови на Корбутівці, на «бульвар імені Кузьми Скрябіна».

Про це йдеться у відповіді першого заступника мера Житомира Олексія Ясюнецького на петиції щодо перейменування однієї з вулиць обласного центру на честь загиблого в ДТП лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка.

На сайті електронних петицій Житомирської міської ради є два звернення, які були стовідсотково підтримані – набрали більше 250 голосів.

Петиція від Ярослава Михайловича Січенка була опублікована 5 січня 2016 року.

«Український співак і композитор Кузьма Скрябін був справжнім патріотом своєї країни. 29 жовтня 2015 року Указом Президента України, Кузьменка Андрія Вікторовича було нагороджено Орденом "За заслуги" першого ступеня (посмертно), В пам'ять про найріднішу, веселу, життєрадісну, добру, найкращу людину, люблячого сина та батька, справжнього патріота своєї країни!», - написав автор.

Необхідну кількість голосів було зібрано до вечора 10 лютого, на звернення відповів перший заступник мера.

«Вулиця Пушкінська не підпадає під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Забудова даної вулиці почала формуватись ще у другій половині ХVІІІ сторіччя. Свою назву «вулиця Пушкінська» даний топонімічний об'єкт отримав у 1899 році. Враховуючи зазначене вище, те що дана вулиця знаходиться в історичній частині міста, на якій знаходиться багато пам'яток історії, культури та архітектури, а також те, що назва «вулиця Пушкінська» це історична назва даної вулиці, з метою збереження історичного обличчя міста, вважаємо за недоцільне перейменовувати дану вулицю. Разом з тим, враховуючи побажання мешканців міста, фахівцями виконавчих органів міської ради буде підготовлений проект рішення міської ради щодо перейменування нового топонімічного об'єкту «бульвару Тетерівського» на «бульвар імені Кузьми Скрібіна». Даний об'єкт буде розташований в мальовничому районі міста, біля річки Тетерів. Цей проект рішення міської ради буде внесений в порядок денний сесії міської ради в терміни, визначені чинним законодавством України», - зазначає Ясюнецький.

Друга петиція «Створення скверу та перейменування вулиці в пам'ять Андрія Кузьменка» була від Олега Юрійовича Людкевича і з’явилася на сайті 22 січня.

«Шановні депутати Житомирської міської ради та міський голова м. Житомира Сергій Сухомлин. Просимо сквер на розі вулиць Лятошинського та Небесної Сотні (Московської), навпроти Житнього ринку назвати «Місце щасливих людей» на честь справжнього патріота, співака, телеведучого, лідера гурту «Скрябін» Кузьменка Андрія Вікторовича. А також Згідно ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», перейменувати одну з центральних міських вулиць його ім’ям. 29 жовтня 2015 року Указом Президента України №607/2015, Кузьменка Андрія Вікторовича посмертно нагородили Орденом «За заслуги» першого ступеня», - йдеться у тексті петиції.

За три тижні під петицією було 250 підписів. Відповідь першого заступника мера була майже ідентична попередній.

«Відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», проект рішення міської ради про надання назви скверу на розі вулиць Небесної Сотні та Бориса Лятошинського назви: «Місце щасливих людей» буде внесений в порядок денний сесії міської ради в терміни, визначені чинним законодавством України. Відповідно до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» розпорядженням міського голови від 19.02.2016 № 112 «Про перейменування топонімічних об'єктів та демонтаж пам'ятних знаків у м. Житомирі» в місті було перейменовано 87 топонімічних об'єктів. При обговоренні нових назв топонімічних об'єктів, що увійшли в дане розпорядження, на засіданнях багатьох комісій за участю громадських організацій, політичних партій та об'єднань, пропозиція щодо надання одній з вулиць міста імені Кузьми Скрябіна підтримки не знайшла. Разом з тим, враховуючи побажання мешканців міста, буде підготовлений проект рішення міської ради щодо перейменування нового топонімічного об'єкту «бульвару Тетерівського», що виникне в районі житлової забудови на Корбутівці, на «бульвар імені Кузьми Скрябіна», - відповів на петицію Олексій Ясюнецький.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 2 лютого 2016 року на майдан Соборни прийшли близько трьохсот житомирян, щоб вшанувати пам’ять лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка, який загинув у ДТП рік тому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі