Місто

У День пам’яті та примирення на німецьке кладовище у Житомирському районі прийшли лише декілька людей

8 May 2016, 16:24

У День пам’яті та примирення на німецькому мілітарному кладовищі у с. Зарічани порожньо. Житомирян запрошували відвідати кладовище, на якому поховані бійці нацистської Німеччини, що загинули в Україні у роки Другої світової війни. О 13 годині на цвинтар прийшли лише представники міської влади та близько 10 житомирян. За словами Світлани Воробойової, яка приходила сюди і раніше, в попередні роки 8 травня сюди не приходив практично ніхто.

«Тут я була неодноразово. Коли я вперше сюди прийшла років 7-8 тому, тут нікого не було і першим моїм словом було: «Я вас пробачаю». А потім почала плакати, побачивши, що тут лежать віком, як мої діти. Їм по 20, по 21, по 18. Ось, 1926 рік - як мій батько. Те, що в нас передавалося з покоління в покоління, це нам треба було знайти сили пробачити їх», - розповіла Світлана Воробойова.

«Зараз, для сучасного українського суспільства, стоїть велике питання: що важливо: перемога чи примирення? Я можу сказати, що для змагань перемога дуже важлива. Війна для політиків це теж свого роду змагання і для них дуже важлива перемога. Скільки людей загинуло для цієї перемоги? На цьому кладовищі ми бачимо багато імен. На цій плиті написано, що долі цих воїнів закликають всіх до примирення», - каже пастор німецької євангелічно-лютеранської церкви Житомира Віктор Целінко.

«Я думаю, прийде час, люди усвідомлять, що цінність людського життя більша за будь-які стереотипи і тут сюди так само сотні людей будуть приходити на кладовище, як і на кладовище радянських солдатів», - вважає міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

Перед присутніми виступив священик, після чого до пам’ятного хреста поклали квіти.

 Як повідомляв Житомир.info, 20 квітня на засіданні виконавчого комітету мер Житомира Сергій Сухомлин запропонував упорядкувати німецьке кладовище у селі Зарічани Житомирського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі