Культура

Більше 40 колективів з усієї України стали учасниками фестивалю «А льон цвіте» імені Сльоти в Житомирі

6 June 2016, 15:22

4 червня в Житомирському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбувся перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте».

У фестивалі взяли участь більше 40-ка колективів та виконавців з Київської, Черкаської, Тернопільської, Кіровоградської, Рівненської та Житомирської областей, - повідомляє Житомирська регіональна дирекція Національної телекомпанії України.

Фестиваль символічно розпочався виступом Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок», який виконав пісню «А льон цвіте…». Продовжили естафету виступів Заслужений народний ансамбль пісні і танцю «Дарничанка» та Народний аматорський хор «Княжа вольниця» з села Білогородка Київської області. Вони подарували глядачам «Думу про матір», «Їхав козак з України» та «Ти мене замани…».

Відео - Житомирська регіональна дирекція Національної телекомпанії України

«Іван Михайлович був самобутній, неповторний митець. Він як хормейстер блискучий і як композитор, глибоко проникся в душу української пісні, і колись на моє запитання, що йому найважче давалося після консерваторії, він казав: «Після чотирьо-восьмиголосся академічного перейти на дво-триголосся народне, на ці унісони народні». І для нас це велике свято, бо ми приїздили до нього і на ювілеї, я особисто приїздив до нього на день народження колись, він до нас приїздив. А тепер ми приїхали до іншого Сльоти, котрий на нас дивиться з банера…», - сказав художній керівник ансамблю «Дарничанка» Петро Андрійчук.

Дружина професора, композитора і поета Івана Сльоти, Заслужена артистка України Валентина Бартош висловила вдячність за увіковічення пам’яті про Народного артиста.

«Я дякую керівництву нашого міста за те, що вони увіковічнили пам'ять цієї могутньої людини – музиканта, поета і мого коханого чоловіка. Як вічна пам'ять, линуть звуки над Михайлівською безсмертної пісні «А льон цвіте…», в якій вся любов до вас, рідні житомиряни, і любов до всіх людей України. Упевнена, що Іван Михайлович присутній в цьому залі, він поруч з нами, бачить наші світлі обличчя, радіє від того, що його пісня і слово об’єднали нас», - сказала Валентина Бартош.

«Народний хор «Жайвір» Барашівського районного будинку культури цього року відзначив своє 30-річчя. У його репертуарі багато пісень Івана Сльоти. На фестиваль хор приїхав після виступів у зоні проведення АТО», - йдеться в сюжеті журналістів Житомирської дирекції.

Як повідомляв Житомир.info, 4 червня очікувалося проведення всеукраїнського фестивалю ім. І. Сльоти «А льон цвіте».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі