Суспільство

Через Житомирську область пройде Всеукраїнський хресний хід УПЦ Московського патріархату

13 July 2016, 13:30

Через Житомирську область з 15 по 21 липня пройде Всеукраїнський хресний хід – хода миру, любові та молитви за Україну, яка 9 липня вирушила з Почаївської лаври на Тернопільщині. Ще одна колона 3 липня вийшла зі Святогірської лаври на Донеччині.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Житомирської єпархії.

«З благословіння Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Онуфрія, з 15 по 21 липня 2016 року, по території Житомирської єпархії УПЦ буде тривати Всеукраїнський хресний хід – хода миру, любові та молитви за Україну з Почаївською іконою Божої Матері та іншими шанованими православними святинями. Початок хресного ходу розпочнеться о 09.00 год. ранку, кордон Хмельницької і Житомирської області, смт. Миропіль Романівського району. Хресний хід буде проходити по таких населених пунктах: 15 липня с. Камінь, с. Романівка (Романівський район), 16 липня м. Чуднів, 17 липня с. Дриглів (Чуднівський район), с. Висока Піч, с. Тригір’я Спасо-Преображенський Тригірський чоловічий монастир, 18 липня с. Тетерівка, м. Житомир, 20 липня с. Глибочиця, (Житомирський район), с. Кмитів (Коростишівський район), м. Коростишів, 21 липня с. Царівка (Коростишівський район). В м. Житомирі хресний хід буде проходити 18 липня, зустріч ікони о 14.00 год. біля Спасо-Преображенського кафедрального собору (вул. Перемоги, 14)», – йдеться в повідомленні.

Хресна хода приурочена до чергової річниці хрещення Київської Русі. Рухається по Україні двома колонами: 3 липня одна вирушила до Києва зі Святогірської лаври на Донеччині, а 9 липня інша – з Почаївської лаври на Тернопільщині. 27 липня обидві колони зустрінуться у Києві на Володимирській гірці і пройдуть до Києво-Печерської лаври.

Як повідомляє ВВС Україна, хресна хода православних Московського патріархату до Києва стала темою для політичних суперечок, а керівництво країни вже очікує від неї дестабілізації та провокацій.

«СБУ та підрозділи поліції володіють всією інформацією про процеси всередині ходи. Є достатньо даних для попередження будь–яких провокацій, які можуть влаштувати в Києві. УПЦ МП підпорядковується Москві, ми знаємо, що там є вплив ФСБ. Ця хода – відверта провокація. Але треба знижувати градус й не наганяти істерію», – розповів у розмові з ВВС Україна радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

На сайті ВВС Україна повідомляють, що Антон Геращенко розповів, що серед прихожан УПЦ МП є багато людей, які співпрацюють з "оперативними співробітниками".

«Пан Геращенко також наполягає, що правоохоронні органи слідкують за ситуацією та вивчають інформацію про організаторів ходи та джерела фінансування. Проте забороняти мирну ходу, за словами пана Геращенка, в Україні ніхто не має права.Хресна хода йде переважно невеликими містечками та селами. З великих міст, де може зібратись багато людей, хода буде у Житомирі 19 липня.Марш зі сходу побуває у Полтаві 13 липня.Організатори заявляють, що в обох процесіях беруть участь по 10 тисяч людей, проте позаштатний кореспондент ВВС Україна повідомляє про максимум 2-3 тисячі учасників в колоні зі сходу», – йдеться в повідомленні.

Патрульна поліція Житомира забезпечуватиме громадський порядок під час хресної ходи.

«Нам надходило повідомлення і ми будемо забезпечувати охорону громадського порядку та супроводжувати ходу. Точний маршрут ще узгоджується. І не тільки ми супроводжуватимемо, я думаю, що і з міськвідділу поліції теж»,  – розповів у коментарі Житомир.info заступнику комбата УПП в місті Житомирі ДПП Сергій Рудзінський.

Як повідомляв Житомир.info, у 2015 році у Житомирській області прихожани православної церкви змінили патріархат з Московського на Київський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі