Місто

Комунальні аптеки в Житомирі проходять «ребрендинг» та готуються стати учасниками соціального проекту

20 July 2016, 15:36

Комунальні аптеки Житомира вже почали заробляти на ремонти та ребрендинг.

Про виконання фінансового плану КП «Фармація» на засіданні міськвиконкому 20 липня звітувала заступник директора Наталія Шелухіна.

«В 2015 році комунальне підприємство «Фармація» не виконало план, виконали план сього на 93%. Це було пов’язано з тим, що на початку року, в січні, підприємство мало дуже малий запас товарів, в оптових цінах вартість їх становила близько 600 тисяч і дуже малий був асортимент. Крім того, були великі проблеми з постачальниками, тобто не було кредиту довіри у постачальників: лікарські засоби і інші товари відпускалися тільки по попередній оплаті і одна тільки фірма давала товар з відтермінуванням три календарних дні. Тобто, поповнити товарні запаси в аптечній мережі КП «Фармація» була дуже велика проблема. За рахунок цього знизився дуже товарообіг у всіх аптеках. І з приходом уже нового керівника, Поліщука Вадима Олександровича, вдалося отримати кредит довіри у постачальників, нам почали давати більше товару, відповідно, збільшився асортимент в аптеках, збільшився товарообіг і ситуація почала вирівнюватися. Виручка комунального підприємства в 2014 році становила 800-900 тис.грн в місяць, зараз у нас виручка сягає до 3 млн грн в місяць, 2 тис. 900 грн, 2 тис. 800 грн. На кінець 2015 року у нас виручка (в місяць) становила 1 млн 300 тис.грн, 1 млн 500 тис.грн. За рахунок цього ми змогли розрахуватися з постачальниками по тим боргам, які у нас виникали в 2014 році», - повідомила Наталія Шелухіна.

Зараз комунальне підприємство спрямовує обігові кошти на розвиток власної аптечної мережі.

«Обігові кошти, які ми отримуємо, в 2016 році ми направили на ремонт аптеки, яка знаходиться на вул.Покровська, 127: ми зробили там гарний ремонт, ребрендинг, поміняли меблі. За рахунок цього у нас там товарообіг виріс в 2 рази. З червня ми почали проводити за власні обігові кошти ремонт аптеки №202 (вул. Велика Бердичівска, 70): другий поверх ми віддали міській лікарні №1, для того, щоб економічно використовувати приміщення; на першому поверсі в даний час проводиться ремонт, ребрендинг, перестановка, буде змінено торговий зал, будуть придбані нові меблі і розраховуємо, що на початку серпня ця аптека буде відкрита. Після цього плануємо проводити ремонт приміщення на Вітрука, 41, це приміщення нам виконком вирішив передати на баланс. Старе приміщення (аптеки) на Вітрука, 53 було розташоване в такому місці, де люди практично не ходять. Ми вивчали ситуацію і побачили, що немає сенсу тримати це приміщення, тому що там крім збитків нічого не буде, тому це приміщення ми передали на баланс ЖЕКа, згідно рішення виконкому. На кінець серпня я вже планую подавати документи на отримання ліцензії на приміщення по вул.Вітрука,41, тобто серпень-вересень ми хочемо відкривати аптеку на Вітрука, 41. Потім у нас запланована ще Київська, 86 – це аптека №7. Ми спочатку також її закрили у зв’язку зі збитковістю, але весь час проводимо аналіз, спостерігаємо пішохідну прохідність, вивчаємо ситуацію, які аптеки поруч з нами розташовані, який там асортимент, який попит на ліки. І ми прийняли рішення, що будемо проводити ремонт-ребрендинг цієї аптеки №7. Якщо встигнемо, то ще Бородія, 60 (аптека №14) у нас в плані на ремонт. І є ще Бердичівська, 33, не знаю, чи в цьому році зможемо, нам в цьому році це приміщення передали на баланс, це стоматполікліника, напроти бульвару», - ділилася планами заступник директора КП «Фармація».

Надія Шелухіна

Вона також повідомила про суттєве підвищення зарплат «комунальним» фармацевтам.

«Фармацевт отримував 1300 гривень заробітної плати, зараз у них виходить 2 тисячі 500 гривень. Коли на підприємстві була дуже низька зарплата, то, звичайно, гарні фахівці не затримувалися, «Фармація» була як база навчання для фармацевтів: вони приходили з фармколеджу, у нас повчились, знайшли в приватних аптеках місця краще оплачувані і уходили від нас в приватні аптеки. Завдяки збільшенню заробітної плати у нас покращився фармацевтичний склад фахівців», - наголосила Наталія Шелухіна.

За її словами, прибуток КП «Фармація» за І півріччя цього року вже складає 21 тис.грн, торгова націнка – всього 19-20%, але цього вистачає на проведення оновлення, ребрендингу та придбання медикаментів.

Мер Сергій Сухомлин нагадав, що у 2010-2012 роках з міського бюджету виділялися великі кошти на ремонт однієї аптеки – на початку вул.Покровської (колишня Щорса) та

«Фармація» виконує певну роль на ринку Житомира, вона – той регулятор, який дозволяє регулювати ціни на ринку міста, не дає приватним фармацевтичним мережам домовитися і підняти рівень цін. А ще «Фармація» повинна виконувати соціальну функцію: зараз поставлене завдання визначити 50-60 найменувань препаратів, які визначеним соціально незахищеним верствам населення будуть продаватися без націнки. Зараз з керівництвом «Фармації» ми опрацьовуємо цей проект. Після впровадження паралельно проекту «електронного квитка» у житомирських пенсіонерів будуть картки, за допомогою яких вони зможуть скористатися такою послугою і купити ліки в нашій комунальній фармацевтичній мережі», - повідомив мер Житомира.

Як повідомляв Житомир.info, за ініціативи мера Володимира Дебоя рішенням сесії міської ради для КП «Фармація» було виділено 2 млн грн на відновлення функціонування непрацюючих комунальних аптек, проведення ремонтів, купівлю обладнання та погашення заборгованості і в жовтні 2012 року Дебой урочисто відкрив оновлену комунальну аптеку №1 на розі Київської-Щорса.

Фото Андрія Дидківського

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі