Місто

Скільки коштує утримання житомирських цвинтарів

3 August 2016, 18:17

11 кладовищ знаходиться на території Житомира. Серед них як старі цвинтарі, яким по кількасот років, так і відносно нові.

Є два Корбутівських кладовища: нове і старе, два Смолянських – цивільне та військове, два Російсько-Вільських – цивільне та військове, а ще Польське, Єврейське, Старообрядове, Чеське та Лютеранське.

За інформацією міської ради, з 11 цвинтарів діючим є лише одне – Корбутівське кладовище. Його розмір збільшується стрімкими темпами: лише минулого року тут поховали 2060 людей і ще понад 1100 людей – за перше півріччя 2016 року.

Втім, і на інших кладовищах Житомира, які офіційно вважаються недіючими, щороку відбуваються поховання. Так, на Смолянському цивільному кладовищі у минулому році здійснили 113 захоронень і 56 – від початку цього року.

Третім за кількістю поховань у Житомирі є польське кладовище: минулого року тут похоронили 71 людину і 36 людей – у цьому році.

Про стан Польського кладовища турбується краєзнавець Георгій Мокрицький, адже на цьому цвинтарі за понад 200 років поховано багато видатних польських діячів. Краєзнавець зазначає: через відсутність належного догляду на Польському кладовища руйнуються пам’ятки, які мають історичне значення.

«Був випадок нещодавно: підпилили дерево, і якраз дерево упало на пам’ятник Єжи Олізара, а там пам’ятник у вигляді високого постаменту на надгробку і вгорі скульптура ангела. Впало дерево, збило цю скульптуру і відбило крила», - розповів краєзнавець.

Втім, якщо докласти зусиль, Польське кладовище може стати популярним місцем для туристів, і не лише українських – упевнений Георгій Мокрицький.

«Для того, щоб кладовище відвідувалось і було у нормальному стані, воно має бути туристським об’єктом. А для цього воно має бути пам’яткою історії, офіційно статус має бути, або навіть заповідника історико-архітектурного. І вже йде до цього. От, наприклад, для Польського кладовища нами підготовлено 10 паспортів на найцікавіші пам’ятки, які або за архітектурними параметрами, або за змістом самим – європейського масштабу. Це не містечкові якісь поховання. Вони зараз в експертизі у Міністерстві культури і має бути затверджене наше Польське кладовище на рівні поки що місцевої пам’ятки, але є домовленість, що потім буде надано статус національної пам’ятки. Так як Личаківське кладовище у Львові. З того часу можуть якісь кошти виділятися на пам’ятку, на підтримку, на реконструкцію пам’ятників, на благоустрій, на освітлення, на охорону. І цей об’єкт тоді стає відвідуваний і туристичний», - каже Георгій Мокрицький.

На поточний ремонт та утримання кладовищ Житомира в 2015 році з міського бюджету виділялося понад 5 млн 640 тис. грн. Станом на 1 липня цього року – понад 4 млн 765 тис. грн.

Доглядає за кладовищами міста комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування». Під час поховань це підприємство надає послуги, які оплачують рідні померлого. Скажімо, копання могили обійдеться від 345 грн до 1135 грн, вартість залежить від пори року та способу копання. Катафалк буде коштувати 616 грн, 675 або 822 грн. Мінімальна вартість одного поховання складає 2035 грн, в середньому житомиряни платять 2859 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі