Культура

Гості житомирського фестивалю «Пісенний Спас» розповіли про участь і перемогу в конкурсній програмі

24 August 2016, 12:48

Міжнародний фестиваль мистецтв «Пісенний Спас» тривав у Житомирі протягом 19-21 серпня. Особливістю заходу цьогоріч стала конкурсна програма, в рамках якої члени журі обрали кращих артистів у номінаціях «Виконавець естрадної пісні», «Конферансьє» та «Авторська пісня та співана поезія». У коментарях для Житомир.info, переможці фестивалю, котрі приїхали до Житомира з інших міст і навіть країн, поділилися своїми враженнями.

Дар'я Кудрицька, Катерина Скрипоченко та Вікторія Міхєєва з Білорусії співають разом у тріо з промовистою назвою «Красотки» лише півроку. Але це не завадило їм вдало виступити на фестивалі «Пісенний Спас» і здобути головну нагороду – Гран-прі – в номінації «Виконавець естрадної пісні».

«Кожна із нас – самодостатня співачка. Але ми подумали, що об'єднавши зусилля станемо просто вибуховою сумішшю, – так і вийшло. Конкурс фестивалю «Пісенний Спас» – перший для нашого гурту, який увінчався таким тріумфальним успіхом. Нам було приємно виграти фестиваль на території України, тому що ви такі неймовірно музичні та співочі. До виступу ми готувалися два тижні, хоч може й здатися, що співаємо ці пісні разом давно. Здобуття Гран-прі на цьому фестивалі додало нам впевненості у собі,» – сказала лідер гурту Дар'я Кудрицька.

Зовсім трошки білоруським «Красоткам» поступилася бердичівлянка Олена Шинкар. Там не менш, на «Пісенному Спасі» вона стала кращою серед двадцяти інших виконавців-естрадників, посівши перше місце. Цей фестиваль став другим міжнародним, в якому дівчина перемогла після участі у п’ятому сезоні телепроекту «Голос країни». Так, у 2015 році Олена стала володаркою Гран-прі X Міжнародного фестивалю мистецтв «Закарпатський едельвейс».

«Відверто кажучи, я дуже хвилювалася стосовно участі у «Пісенному Спасі». Думала, чи варто, чи готова я до цього. Дуже хвилювалася, коли я прочитала в анонсі, що захід підтримує, в тому числі, й Олександр Пономарьов – це для мене було дуже важливо (Пономарьов був одним із тренерів Шинкар у проекті «Голос країни», – ред.)! Після «Голосу» я дуже розчарувалася в собі, що так і не змогла показати навички саме естрадного вокалу, тому думала, коли побачу Олександра Пономарьова тут, то скажу йому: «Ви чули мене?!» На «Пісенному Спасі», як і на «Голосі», все вирішила моя мама, яка сказала: «Лєна, я даю тобі 500 гривень – іди!» (сміється) Вона навіть переконала мене в тому, що співзвуччя Шинкар-Шинкарук символічне. Мене навіть уже тут перепитували, чи я не Шинкарук. Щодо «Голосу країни», то я би не сказала, що непроходження тоді до прямих ефірів було поразкою. Навпаки – я стала більш впевнено почуватися на сцені. На «Пісенному Спасі» учасники були дуже сильними. Я коли почула дівчат, які взяли Гран-прі, відразу усвідомила, що вони сильні вокалістки. Естрадному вокалу я не навчалася (Олена – академічна виконавиця,– ред.). Але переналаштуватися було неважко, бо ця манера мені ближча», – поділилася враженнями Олена Шинкар.

Інший гість із Білорусії Євгеній Слуцький став володарем першої премії в номінації «Авторська пісня та співана поезія». Цю перемогу він розділив із житомирським гуртом RETRO21. Професійно музикою Євгеній займається десять років поспіль. Цьогоріч видав дебютний альбом «З тобою». Повернувшись до рідного Мінська, виконавець має намір написати нову композицію. Не виключає, що вона буде україномовною і прем'єра її відбудеться вже в рамках третього фестивалю «Пісенний Спас».

«Для мене Україна завжди була тією країною, з виконавцями якої змагатися важко, хоч і цікаво, бо вони справжні «вокалюги» та й загалом, ви – співоча нація. Участь у фестивалі «Пісенний Спас» і перемога в одній із номінацій – це мій перший крок назустріч вашій державі. Я вперше побував в Україні та зокрема і Житомирі. Мені сподобалося, що ви, українці, все ж таки відчуваєте себе по-справжньому вільними. Хоча дороги ваші, звісно ж, нас злякали. Коли ми в'їхали до України, то спершу подумали: «Боже, що тут сталося?» (сміється) Але я хочу, щоб ви знали, що ми завжди поруч із Україною, завжди будемо вас підтримувати,» – зазначив співак.

«Пісенний Спас» став перший українським фестивалем, де обрали найкращого конферансьє. У цій номінації змагалося троє конкурсантів, а перемогла викладачка Рівненського державного гуманітарного університету Юлія Куцак. Монолог, який вона декламувала зі сцені житомирської «Ракушки», звучав справді сильно і переконливо.

«Сьогоднішня перемога, вона, є результатом роботи зі мною сценічного педагога, заслуженого працівника культури України Наталії Шолудько. Я ще була студенткою, вона залучала мене до концертів, які організовувала в університеті. Про «Пісенний Спас» мені повідомили в Інтернеті одночасно дві людини. Яких я дуже поважаю. Вони переконали мене в тому, що я маю неодмінно взяти участь. Я трошки подумала і вирішила: а чому б і ні. На той момент у нашому університеті проходила вступна кампанія, тому часу на підготовку було зовсім мало. Зокрема монолог «Материнское поле», написаний киргизьким письменником, драматургом Чингизом Айтматовим, я читала на сцені вперше. Зазвичай це робилося камерно – для батьків, друзів, для самої себе. Тому мені дуже приємно, що зал пройнявся – я бачила сльози на очах у глядачів. Про участь у «Пісенному Спасі» знали тільки мій керівник на роботі та декілька друзів. Уже приїхавши сюди, зателефонувала батькам і сказала, що я в Житомирі на конкурсі. Тобто для них це було досить несподівано. Вони і сміялися, й раділи, і, певно що, плакали, які усі батьки», – сказала Куцак.

Із повним списком переможців і лауреатів конкурсної програми ІІ міжнародного фестивалю мистецтв «Пісенний Спас» мені Володимира Шинкарука можна ознайомитися тут.

Як повідомляв Житомир.info, фестиваль «Пісенний Спас» стартував у Житомирі 19 серпня з відкриття фестивального містечка та першого туру конкурсної програми. А напередодні в «Домі української культури» відкрилася персональна виставка Анжеліки Рудницької, ставши першим заходом у рамках «Пісенного Спасу».

 

Виступ Юлії Куцак

Євгеній Слуцький з дипломом переможця

Олена Шинкар

Нагороди отримує гурт "Красотки"

Олександр Трохимчук для Житомир.info

Фото Анни Максимової

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі