Влада

Житомирські вчителі готові впроваджувати зміни від МОН, - начальник управління освіти ОДА

26 August 2016, 16:04

Наприкінці серпня Міністерство освіти і науки України опублікувало нові орієнтовні вимоги до оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4 класів та методичні рекомендації до оновлених програм початкової школи. Наприклад, відтепер вчителям не рекомендують користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт, а домашні завдання не повинні задавати на вихідні, святкові дні та канікули, а їх обсяг віднині обмежено.

Чи готові вчителі Житомира та області перейти на таку систему роботи вже з першого вересня, ми поцікавились у начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Вадима Калініна.

«Це дійсно революційні і дуже важливі зміни. Я вам про цю проблему можу розповісти з двох сторін: як фахівець в галузі освіти, і як батько. В мене дитина нещодавно закінчила четвертий клас і я своїми очима побачив, на власному досвіді відчув, наскільки програма була перенавантажена. Було дуже багато зайвого. Зараз же повністю змінюється підхід. Змінився на підхід компетентнісний. Тобто ми не набиваємо дитину цілою купою знань, які вона потім не знає як застосувати, зараз ми даємо необхідні знання, але одразу вчимо як їх використовувати на практиці. І де здобувати нові, якщо не вистачає цих. По правопису це теж дуже важливо. Зараз не буде перевірки зошитів, таких, як вони були. Зменшено обсяги, це дуже позитивні зміни і ми їх запроваджуємо вже зараз. Два дні тому був практичний вебінар в інституті післядипломної освіти. Цілий день він відбувався. Зараз це все можна знайти в мережі. І вже з першого вересня ми будемо працювати по цих програмах і будемо втілювати їх в життя», - розповідає начальник управління освіти і науки Житомирської ОДА Вадим Калініна.

За словами чиновника в житомирських педагогів не повинно виникати труднощів при переході на нові критерії оцінювання.

«Більшість з них (вчителів - ред.), які працюють з маленькими дітками, вони є інноваційними. Вони всі чекали цих змін, але не могли нічого з цим зробити, бо на кожну тему було визначено певну кількість годин. Зараз вчитель може варіювати, дивитись, якщо дітям легко, то можна скоротити, якщо дітям важко, то можна продовжити, якщо їм цікаво, то можна ще щось придумати. Ми практично розв'язали вчителям руки», - впевнений Вадим Калінін.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі