Місто

На Великій Бердичівській у Житомирі активісти досліджували підземелля без дозвільних документів

31 October 2016, 15:58

Поки житомирські та київські археологи проводять дослідження на Замковій горі, місцеві активісти вирішили нагадати житомирянам про підземелля на Бердичівській. Активісти кажуть: незважаючи на відсутність дозвільних документів, проявили ініціативу та самостійно почали розчищати підземний хід. Свої дії вважають законними, адже попередньо радились із експертами з Інституту археології та місцевими краєзнавцями.

«Ні, у нас не було. Ми, можна сказати, в якійсь мірі ризикували. Ми проявили ініціативу: відкрили, побачили і показали. Воно має цінність, ми його повинні законсервувати. Сам Петраускас приходив, тобто ми не самостійно просто, ми під наглядом - пан Мокрицький, пан Петраускас приходили, і вони побачили, що це варто зберегти. Ми відкрили і вони вже побачили. Просто там раніше був маленький хід у якого можна було увійти», - каже голова ВГО «Блок патріотичних сил» Володимир Колодзінський.

Старший науковий співробітник Інституту археології України Андрій Петраускас розповідає: підземелля на Бердичівській зафіксували, однак поки не будуть погоджені документи на дослідження даної ділянки, розкопки там заборонені і є незаконними.

«Перед тим, як взагалі там починати роботи, потрібно поставити до відома мерію, ті служби, які відповідають за комунікацію в місті: тепломережі, електро мережі, зв’язок, ще якісь, про які я навіть не знаю. Ті роботи, які ви бачили у парку ідуть, там стос паперів такий, що я навіть вже не пам’ятаю з якими службами це погоджувалось. По-друге, потрібно взяти дозвіл у Міністерстві культури, оскільки це пам’ятка культурної спадщини, яка належить державі. Я не можу туди влазити без дозволу держави. От приблизно всім, хто задавали питання про роботу на Бердичівській, я на скільки зміг, постарався пояснити. Те, що можна зробити зараз, його зафіксували - так воно є. Потрібно з’ясувати його характер, обмін документації із зверненнями до обласного відділу культурної спадщини до інституту був. Інститут надіслав відповідь, ми чекаємо тепер від них відповідь на подальші роботи із цим об’єктом. Я говорив вже із тими, хто опікується організацією робіт у місті. Вони пообіцяли щось зробити: викликати поліцію, поставити до відома міську владу, а як воно на місці, я не в силах проконтролювати», - зазначає старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

Намагався проконтролювати - учасник археологічної експедиції на Замковій горі Віктор Потапенко. Чоловік розповідає: неодноразово звертався до активістів, аби ті припинили будь-які розкопки на Бердичівській, проте усе марно. Каже: навіть звертався до поліції.

«Я не так викликав поліцію, як я пояснював поліції, щоб вони придивлялись до цього об’єкта. Пояснювали людям, проводили роз’яснювальну роботу з приводу цих розкопок тут. Тому, що об’єкт дуже хиткий для цих досліджень, що вони зараз роблять лопатами - це дуже хиткий об’єкт. Він може завалити частину вулиці Бердичівської, не доведи Боже іще маршрутка впаде сюди. Це не є правильно», - говорить Віктор Потапенко.

Активісти обіцяють, копати на Бердичівській поки не будуть, лише закриють вхід до підземелля, аби туди ніхто не провалився. «Ми по-перше зараз туди поставимо двері, щоб там не було доступу, як закриємо і будемо робити дозвільні документи. Тобто, привернемо увагу органів влади - це мера і Градовського з відділу архітектури», - говорить Володимир Колодзінський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі