Місто

Як створити ОСББ у Житомирі: досвід першопроходців

18 November 2016, 16:58

Не витрачати час і сили на те, щоб змусити працювати ЖБК№2, а створити ОСББ навесні 2016 року вирішили мешканці 6-під’їздної 9-поверхівки на Польському бульварі 18/26. Після того, як влітку 2013 року через несправні зливостоки квартири з 9 по 6 поверх залило дощовою водою, а працівники ЖБК навіть не приїхали на виклик, потерпілі через суд відшкодовували свої збитки. Ініціативні мешканці неодноразово зверталися до ЖБК, вимагаючи навести лад у підвалах, на горищах і у під’їздах. У травні 2016, квартири затопило вдруге. Сталося це через 2 дні після того, як мешканці зареєстрували ОСББ.

«Це тільки додало нам упевненості в тому, що ми вчинили правильно, відмовившись від послуг ЖБК, адже там нас просто не хотіли чути. На будь-яке прохання була відповідь: нема грошей», - розповідає мешканка будинку Ірина.

Зайшовши в один із під’їздів цього будинку через півроку після реєстрації ОСББ «Польський Бульвар 18», не одразу побачиш зміни, але їх добре відчули мешканці.

«У підвалі порядок навели, труби поміняли. Гроші різко знайшлися, куди наші гроші тратив ЖБК, ми не знаємо. Керівнику ОСББ ми довіряємо, це наш сусід. Щомісяця ми бачимо звіти, у кожному під’їзді є дошки, на яких розписано, що зробили, скільки це коштувало», - продовжує Ірина.

І дійсно, на інформаційних дошках у кожному під’їзді є звіти про виконану роботу, контакти аварійних служб і оголошення для мешканців верхніх поверхів, у яких протікає дах, з проханням зателефонували завгоспу і зареєструвати заяву на ремонт.

«Розумієте, різниця навіть у ставленні. У ЖБК роками не можна було достукатися. Ніхто на виклики не приходив, прийдеш, просиш щось зробити, а тебе виставляють з кабінету. У нас роками ніхто нічого не робив. Зараз ми платимо ті ж самі суми, але все прозоро, ми знаємо, на що йдуть наші гроші: і у підвалі навели порядок, поремонтували труби, позачиняли двері, замінили замки», - розповідає мешканка 9-го поверху Надія.

«Польський Бульвар 18» - це лише один із 213 ОСББ, які діють у Житомирі. 142 з них створили у 2016 році.

З чого почати

Основні етапи створення ОСББ викладені на сайті Житомирської міської ради.

1.Створення ініціативної групи

2.Збір інформації про власників, проведення роз’яснювальної роботи

3. Розробка проекту статуту, підбір правління та ревізійної комісії, скликання установчих зборів

4.  Підготовка документів для установчих зборів (порядок денний, проект протоколу, проект Статуту з проектом назви ОСББ, кандидатури до правління, ревізійної комісії.

5. Проведення установчих зборів.

6.Підготовка документів для реєстрації (Статут, протокол, реєстраційна картка). Подання документів державному реєстратору.

На те, щоб створити ОСББ і воно повноцінно запрацювало , може піти кілька місяців. Але жодна інструкція не убезпечить від помилок і проблем, які можуть виникнули при створенні ОСББ. У цьому переконалась і Олена Кучерук, яка нині очолює ОСББ «Київська,15». Вона розповідає, об’єднуватись з сусідами почали, коли у розпал новорічних свят у дворі їх будинку виріс МАФ.

«Ми виступили проти цього МАФу, після того як цю конструкцію знесли, я пішла збирати підписи, щоб встановити на цьому місці дитячий майданчик. Я розмовляла з сусідами і зрозуміла, що багато хто з них не проти створити ОСББ. Зрозумівши, що це дійсно нам потрібно, я подивилася, почитала, дізналася про досвід інших. Потім ми створили ініціативну групу з тих людей, які дійсно хотіли цим займатися. Так все і почалося», - розповідає Олена.

На підготовчому етапі у ініціативної групи виникла проблема з тим, щоб отримати інформацію про власників квартир, бо ВЖРЕП №8 таку інформацію не надавав. Вирішили проблему, звернувшись в управління муніципального розвитку. Але приватний ВЖРЕП, який обслуговував багатоповерхівку, не бажав відпускати багатоповерхівку. Олена Кучерук пригадує: за тиждень до проведення зборів і створення ОСББ з ними спробувала домовитися.

«Світлана Півоварова зібрала старших по будинкам - людей 5 з різних будинків. Я пішла теж. Вона почала залякувати, що звісно, ми можемо створити ОСББ, але нам одразу потрібно буде заплатити 10 тис. грн за різні допуски і навчання, що потрібно буде зібрати понад 75% підтримки мешканців. Вже потім я дізналася, що ця інформація не відповідає дійсності, але коли ти не розбираєшся, це тебе лякає. Крім того вона сказала головним будинків таке: “Якщо ви пройдетеся і вмовите мешканців свого будинку і зберете підписи, що хочете лишитися при управляючій компанії ПП “ВЖРЕП №8”, тоді ви не платитимете за комунальні послуги взагалі ніколи”. Крім того, коли вона зрозуміла, що ситуація така 50/50, вона пообіцяла тим, хто зробить це першим, власним коштом відремонтувати дах у будинку. Багато хто злякався, але не зважаючи на це 95% мешканців нашого будинку підтримали створення ОСББ», - згадує Олена Кучерук.

Зараз у новоствореному ОСББ кипить робота, у будинку проводять капітальний ремонт, у під’їздах регулярно прибирається, а сповнені оптимізму сусіди справно оплачують комунальні послуги. Втім Олена Кучерук згадує, перші місяці для неї, як і для багатьох інших голів новостворених ОСББ були вкрай важкими.

Сам-на-сам з проблемами

«Після того як ми отримуємо рішення виконкому про передачу будинку в управління, у більшості починається відкрита або таємна війна з ЖЕКами і керуючими компаніями. У більшості випадків, будинки передаються в жалюгідному стані і без необхідної документації. Я сама пройшла цей шлях, і знаю яку неймовірну кількість зусиль було, щоб без необхідної документації та горою обіцянок ми взяли будинок в управління. У мерії, де до цього моменту тебе підтримували і консультували, різко змінюється ставлення – тебе посилають, тобі грублять і просто не хочуть слухати. Коли мене запитують, що найважливіше в перші місяці роботи ОСББ, я щиро відповідаю - молитися. Ти не знаєш, куди бігти, що робити, у тебе ні копійки на рахунку і всі вимагають грошей:

аванс працівникам треба сплатити 20 числа, заплатити РЕСу, і якщо ЖЕК не передати виміри заземлення, то заплатити і за це. В такому випадку залишається тільки молитися, щоб не сталося жодної аварії. У перші два місяці для ОСББ дуже критичні», - розповідає Олена Кучерук. Подолавши усі труднощі, вона не жалкує, що взяла на себе таку відповідальність. Голів новостворених ОСББ вона закликає об’єднуватися, щоб загальними зусиллями вирішувати проблеми, для цього у Житомирі створила ГО «Спілка голів ОСББ».

Проблемою для новостворених ОСББ стала і підготовка будинків до опалювального сезону. Не зважаючи на те, що з квітня мешканці оплачували цю послугу у ВЖРЕПи та ЖБК, керівникам ОСББ знову виставляли рахунки. Вирішити проблему допоміг міський голова.

«Так як у нас створена велика кількість ОСББ і багато голів ОСББ навіть не розуміють, що таке підготовка до опалювального сезону, то обов’язок підготовки будинків новостворених ОСББ було покладено на ЖЕКи і опалювальний сезон почали нормально», - зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

Куди звертатися за порадами

Що варто зробити, аби створення ОСББ не ставало стресом і не завдавало проблем житомирянам, розповів голова АОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад.

«БКБ – це складний інфраструктурний об’єкт і керуючий цим процесом повинен бути обізнаним, а ще краще фахово підготовленим. Добре, що у нашому місті працює  угода з Львівською Політехнікою щодо навчання голів правлінь ОСББ, або зацікавлених осіб і це навчання допомагає правильно рухатися після створення ОСББ. Але є проблематика і місцевого характеру і не кожен обраний голова правління знає - як саме вчиняти у тій чи іншій ситуації. Це і укладання договорів на надання послуг з виконавцями, це і бухгалтерія неприбуткової організації, і правильне адміністрування процесу управління у відповідності до КЗОТ, охорони праці, держенергонагляду, технічних оглядів, тощо. Як уникнути цих проблем? Я вважаю, що враховуючи динаміку створення ОСББ в нашому місті, управлінню муніципального розвитку міської ради, що переймається саме створенням ОСББ, необхідно додати зобов’язань і у частині подальшого супроводу новостворених ОСББ. Через півроку – рік, ці голови правлінь - керуючі справами вже самостійно зможуть виконувати свої обов’язки і будуть знати як діяти. Або, як варіант, ОСББ повинно найняти собі на роботу вже підготовлену фахову людину. Але, нажаль, поки що це дійсно проблема, як з наявністю  управителів, так і з частиною голів правлінь ОСББ, які вважають, що вони все давно знають. Помилки деяких голів призводять не тільки до їх переобрання, судів та втрати часу, але і паплюжать саму ідею існування ОСББ. Власне тішить, що у місті створена Спілка голів ОСББ, давно існує Асоціація ОСББ «Жито-Мир», де можна у той чи іншій спосіб отримати консультацію, певну допомогу чи роз’яснення», - каже Ігор Скоропад.

Вчитися, вчитися, вчитися

Незалежно від досвіду та освіти голова ОСББ мусить постійно переймати досвід і вчитися, вважає голова ОСББ «Корольова-46а» Андрій Шелестюк, але переконаний, без підтримки мешканців результатів годі чекати.

«Я певний час займався нерухомістю. Я працював ріелтером, допомагав людям продавати і купляти нерухомість, здавати і брати в оренду. Я розумію, що таке нерухомість, я розуміюсь в паперах, я розумію в принципі, що то таке. У мене є відповідна освіта і мені це цікаво. Нам багато чому треба вчитися, тому що у нас досвід радянський, тож ми вчимося, ми їздимо, ми збираємо по крапельках інформацію, як це робиться у Польщі, у інших країнах Європи. Щодо мешканців, то до цього часу багато хто не відчуває себе власниками свого житла. Вони відчувають, що є будинок, є я, є місто, влада, вони щось до того будинку мають зробити, а я ніби живу, але я не власник. Зараз я відчуваю від людей, що у них потроху це ставлення змінюється», - каже Андрій Шелестюк.

Отже, створення ОСББ – це непростий процес, подолавши проблеми, які виникають на етапі створення, ОСББ доводять свою ефективність, втім справді відчутний результат можливий лише за активної участі мешканців.

Оксана Трокоз для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі