Місто

У Житомирі влада перевірить дозволи на встановлення МАФів, видані за останні півтора роки

18 January 2016, 20:07

 Олена Кучерук вже багато років мешкає у будинку на Київській, 15 і одразу звернула увагу, коли наприкінці літа минулого року в неї під вікнами у зеленій зоні в самому центрі міста почали заливати фундамент. Жінка розповідає: в першу чергу звернулася до ЖЕКу, там їй пообіцяли, що на цьому місці буде дитячий майданчик, але напередодні Нового року стало зрозуміло, що тут буде черговий МАФ.

«Після цього, 30 грудня пізно ввечері тут буквально за дві години виросла конструкція. Ми почекали, коли закінчаться свята, організували акцію протесту, спільно з мешканцями. І показали, що нас це не влаштовує. нас не влаштовує, коли наші зелені зони, наш сквер забудовують не зрозуміло чим», - розповідає Олена.

Жінка також скаржиться на те, що ця недобудована конструкція небезпечна для місцевих мешканців та їх дітей.

«З цієї конструкції скрізь стирчать цвяхи. Вони валяються, під снігом їх не видно, тут бігають мої діти, тут граються діти з багатьох будинків, три будинки. В дітей тут немає дитячого майданчика, і ось на що натикаються. Немає жодного огородження, жодного попередження. Це порушує всі норми безпеки в місті. І можете уявити, яка кількість людей тут ходить», - нарікає Олена Кучерук.

Мешканці сусідніх будинків підтримують Олену і виступають проти будівництва.

«Я вважаю, що це тут абсолютно не потрібно. Кав’ярня, магазин, або щось інше. В нас тут насичення повне. А тихих місць,де можна подихати повітрям не стає. І ці МАФи незаконні, я навіть дивуюся, що при нашій новій, «постмайданній» владі допускають таке будівництво», - каже місцева мешканка Олена Личко.

Після акції протесту, яку влаштували місцеві мешканці, питання набуло ще більшого резонансу і його винесли на розгляд архітектурної комісії.

«Я думаю, що це питання до архітектури: чому ви погоджуєте, чи погоджували, скажіть мені будь ласка. На польовій повиростали ці МАФи, на якій підставі? Вони один біля одного. В нас тут Шанхай чи що? Більше того, коли раніше ці МАФи були до 20 квадратних метрів, то зараз вони будують більше 20 квадратів, щоб там продавати алкоголь», - обурюється депутат Житомирської міської ради Олександр Рибак.

«Є порядок, він затверджений рішенням виконавчого комітету. Рішення виконавчого комітету міська рада не оскаржила, не відмінила, і воно є дієве. І ми працювали у відповідності до рішення, тому що ми зобов’язані виконувати рішення виконавчого комітету», - відповідає начальник управління містобудування, архітектури та дизайну Житомирської міської ради Євгенія Черкасова.

Громадські активісти звернули увагу на те, що кількість тимчасових конструкцій у Житомирі стала стрімко зростати саме за часів минулого складу виконкому.

«Головне, на що ми не звертаємо увагу, чому ці МАФи належать колишнім членами виконкому. Це ознаки корупції. Ми говоримо про корупцію щодня, а самі ж це дозволяємо. Одні й ті ж члени колишнього «народного» виконкому стільки собі майданчиків вже наробили», - обурений активіст ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян.

«Амбіції амбіціями, але є буква закону. І як би ви не хотіли, треба діяти відповідно до закону. Всі документи отримані офіційно», - запевняє представник забудовника Артем Малиновський, який був членом минулого міськвиконкому. 

Житомиряни, які виступають проти будівництва тимчасової споруди під своїми вікнами, зауважили, що тягнути з вирішенням цього питання не можна, адже люди налаштовані рішуче.

«Всі мешканці шоковані. Ніхто не хоче там цього будівництва. 99% людей не хочуть. Мало того, важко було вмовити дати час владі. Багато чоловіків дуже радикально налаштовані і не вірять, що щось зміниться. Вони кажуть: пішли це все палити, ламати, багато людей в це не вірять», - каже Олена Кучерук.

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин запевнив, що це питання візьмуть на контроль а щодо конструкції на Київській вже є підстави до скасування дозволів.

«Об’єкт не встановлено впродовж півроку, тому є формальні підстави цей паспорт прив’язки відмінити. Це перше, що треба зробити, щоб зняти напругу. А надалі просто розробити політику щодо малих архітектурних форм», - каже Сергій Сухомлин.

Головний архітектор міста Євгенія Черкасова пояснила: законодавчого механізму для погодження будівництва з місцевими мешканцями немає.

«Це рішення виконкому, яке приймалося не просто так: взяли і прийняли, воно приймалося з громадськими слуханнями. І там було обговорено процедуру видачі паспортів прив’язки. І громадське обговорення на кожну окрему тимчасову споруду не передбачено. Воно взагалі не передбачено жодним законом. Я розумію, що є невідповідність між громадської думкою та законодавством, але ми сьогодні, будучи виконавчими органами, не можемо вирішити проблему цієї невідповідності», - пояснює Євгенія Черкасова.

В підсумку зустрічі вирішили створити комісію за участі представників громадськості, яка перевірить усі тимчасові конструкції, встановлені за останні півтора року. Архітектурна комісія також прийматиме рекомендацію про скасування паспорта прив’язки конструкції на Київській, 15.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі