Події

Затриманого в 2012 році чиновника-хабарника з житомирської Держекоінспекції таки «посадили» на 5 років

6 January 2017, 18:07

Апеляцію прокуратури задоволено апеляційним судом області, змінено вирок Богунського районного суду міста Житомира щодо узвязнення на 5 років колишнього заступника начальника Державної екологічної інспекції в області за одержання хабара та позбавлено його права обіймати посади в контролюючих органах виконавчої влади на 3 роки.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Посадову особу визнано винною у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 (одержання хабара службовою особою, яка займає відповідальне становище) КК України. Зокрема, заступник начальника контролюючого органу області вимагав та одержав від підприємця хабар на суму майже 8 тис. грн, пообіцявши не втручатися у господарську діяльність лісопильного підприємства. Під час судового розгляду вину посадовця доведено повністю та засуджено до позбавлення волі строком на 5 років з позбавленням права обіймати посади в контролюючих органах виконавчої влади строком на 3 роки, з конфіскацією всього майна, яке є його власністю, а також позбавлено сьомого рангу державного службовця», – йдеться у повідомленні.

Наразі вирок Богунського районного суду міста Житомира набрав законної сили.

Згідно з інформацією, доступною у вироку, 23 липня 2012 року засуджений отримав хабар у розмірі 7893,35 грн від підприємця за те, щоб не притягати його до адміністративної відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства. Підприємство знаходилося на території Олевського району.

«Встановивши на місці, що ФОП ОСОБА_13 свою господарську діяльність на території смт Нові Білокоровичі припинило, а за тією ж адресою функціонує ПП «ОСОБА_13-Україна», з дозволу керівника цього підприємства ОСОБА_10, було проведено відповідну перевірку. Під час вивчення документації та огляду території фахівцями державної екологічної інспекції у Житомирській області були виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме відсутність у підприємства дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел і лімітів на утворення та розміщення відходів. Після виявлення вказаних порушень, ОСОБА_9, у телефонній розмові з ОСОБА_10 запропонував останньому прибути до нього у м. Житомир за місцем розташування державної екологічної інспекції у Житомирській області. Зустрівшись, 20.07.2012, у своєму службовому кабінеті розташованому в приміщенні державної екологічної інспекції у Житомирській області по вул. Черняхівського, 12-А, м. Житомира із ОСОБА_10, ОСОБА_9 знову наголосив на виявленні у діяльності ПП «ОСОБА_13-Україна» порушень вимог природоохоронного законодавства та зазначив, що це є підставою для призупинення діяльності його приватного підприємства та притягнення до адміністративної відповідальності. У процесі розмови ОСОБА_9 вивів ОСОБА_10 на вулицю де заявив, що за вирішення його проблеми необхідно передати йому 8000 грн. У зв'язку з відсутністю у ОСОБА_10 зазначеної суми, вони домовились здійснити передачу коштів 23.07.2012. 23.07.2012 заступник начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області – заступник Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області ОСОБА_9 […] в інтересах ПП «ОСОБА_13-Україна», перебуваючи поблизу буд. №5 по вул. Київській, м. Житомира, одержав від ОСОБА_10 хабар у вигляді 300 грн і 950 доларів США, що відповідно до офіційного курсу НБУ становить 7593,35 грн, а всього на загальну суму 7893,35 грн, за не включення ПП «ОСОБА_13-Україна» у план заходів з виконання покладених на Державну екологічну інспекцію у Житомирській області завдань на 4-й квартал 2012 року та не притягнення, таким чином, ОСОБА_10 до адміністративної відповідальності за виявленні порушення вимог природоохоронного законодавства, пов'язані з відсутністю у підприємства дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел і лімітів на утворення та розміщення відходів, не нарахування, у зв'язку з цим, збитків навколишньому природному середовищу, не прийняття рішення про зупинення діяльності підприємства і таким чином не втручання в його господарську діяльність», – йдеться у вироку суду.

Передача грошей відбувалася поблизу житомирського кафе «Поліський чай», що по вулиці Київській, 5. Однак під час їх отримання посадовця затримали працівники міліції, до яких за декілька днів до того звернувся підприємець з Одеси, вказаний у матеріалах справи як ООСБА_10. Кошти у сумі 8000 грн, які у подальшому вручались ОСОБА_10, отримувались з спецфонду УМВС України в Житомирській області.

«Під час очної ставки ОСОБА_10 з ОСОБА_9, ОСОБА_10 підтвердив свої показання, що підтверджується даними у протоколі очної ставки та показав, що бажаючи зберегти виробництво погодився на умови ОСОБА_9, а 23.07.2012 року поблизу кафе «Поліський чай» передав йому раніше обумовлені 8000 грн., які попередньо на вимогу останнього поміняв на 950 доларів США та 300 грн. Вказані гроші ОСОБА_9 поклав собі в кишеню піджака […] Даними у протоколі огляду місця події від 23.07.2012 року підтверджується, що у період часу з 13 год. 10 хв. до 15 год. 19 хв. поблизу будинку № 5 по вул. Київській, поблизу кафе «Поліський чай» у м.Житомирі, під час огляду у лівій боковій кишені піджака ОСОБА_9, у якому він був одягнений, виявлено гроші в сумі 950 доларів США та 300 грн. купюрами номінальною вартістю 100 грн. та 200 грн. Купіюра у 100 грн. має серію та номер, які ідентичні купюрі, врученій 23.07.2012 року ОСОБА_10 для викриття ОСОБА_9 Крім цього, вилучено змиви з рук ОСОБА_9 і ОСОБА_17, мобільний телефон "Нокіа Х1". Під час проведення огляду ОСОБА_9 пояснив, що при ньому знаходяться гроші в сумі 8000 грн., які знаходяться у лівій кишені піджака та які він отримав у позику від ОСОБА_30», – йдеться у вироку.

Незважаючи на те, що підсудний ОСОБА_9 не визнав вини у вчиненні злочину, його винність у вчиненні інкримінованого злочину доведена повністю і підтверджується дослідженими судом доказами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі