Влада

Крики та штовханина: як на засіданні Житомирського виконкому обговорювали будівництво багатоповерхівки на Старому бульварі

18 January 2017, 15:40

Чи затверджувати текст інвестиційного договору та договору про благоустрій території на Старому бульварі, обговорювали на засіданні виконавчого комітету 18 січня. Перед розглядом цього питання у прес-центрі зібрались кілька десятків учасників АТО, людей у військовій формі та житомирських активістів. Перед голосуванням члени виконавчого комітету вирішили заслухати представника компанії-забудовника.

«Перед голосуванням, панове, я хотів звернути вашу увагу, ще раз повторюсь, на те, що даний проект договору ми вже з вами обговорюємо, вносимо корективи протягом восьми місяців. Прошу вас поставитись до того об’єктивно, оскільки ми, як інвестори, готові за свій кошт не тільки допомогти даним людям, учасникам АТО, які воювали за нас, а ще й влаштувати майданчик, рекреаційну зону загальнодоступну для житомирян. Також за свій кошт. Хотілося би врешті-решт внести свою певну частину в розвиток міста Житомир, а також, я вважаю це нашим обов’язком – це допомогти учасникам АТО, які воювали за нас. І, перед тим як голосувати, я би просив усіх вас подивитись їм в очі і пояснити, чому ми так довго з вами бавимось», – сказав директор з розвитку компанії «Інтергал-Буд» Петро Зубик.

На засідання виконавчого комітету також прийшли і громадські активісти, які виступають проти будівництва житла на Старому бульварі, бо за їх переконанням там повинна бути зведена зовсім інша будівля.

«Генплан – це закон. Я можу вам показати, що згідно генплану, на цій території має бути споруда культурного призначення. І старий генплан, і новий генплан. Ви зараз просто навіть не мали розглядати цей договір. Тому що він йде в порушення законів. Не можна узаконювати те, що від самого початку є незаконним», – переконана громадська активістка Людмила Ніколаєнко.

Колишній військовослужбовець 95-ї бригади, учасник АТО та член виконавчого комітету Сергій Артьомов виступив за будівництво житла на Старому бульварі і пояснив свою позицію присутнім.

«Якщо зараз будуть говорити, що ми за це, то я ще раз підтверджую, що там не паркова, а припаркова зона. Ми це питання дуже серйозно вивчали. Я згоден буду з активістами відмовитися від наших вимог лише за двох умов. Перше: якщо це незаконно, то чому там стоїть будинок і чому той, хто дав дозвіл, до сих пір не в тюрмі? Ми всі знаємо, хто це. Чому за два або три роки активісти нічого не зробили? І друге: там був смітник впродовж 30 років. І зараз говорити про те, щоб там щось побудувати і за чий рахунок це побудувати? Це все ні про що не говорить», – сказав Атрьомов.

Після тривалих суперечок на підвищених тонах члени виконавчого комітету врешті перейшли до голосування за затвердження тексту інвестиційного договору та договору про благоустрій території на Старому бульварі. Втім, із 15 присутніх членів виконкому «за» проголосували лише десятеро і рішення не підтримали.

Таке рішення виконавчого комітету не задовольнило людей у військовій формі – і вони заблокували вихід із приміщення прес-центру, де проходило засідання виконавчого комітету. Від членів виконкому вимагали повторного голосування за це питання та пояснень, чому вони не підтримали проект рішення. Деякі з людей у камуфляжі не добирали слів у своїх висловлюваннях.

«Для чого ось ця ось дамочка? Нехай іде на подіум, але для подіуму вона вже пристаркувата. Нехай іде на подіум і там виступає. Що вона тут робить? Що вона зробила для міста хорошого? Бомжів вона не знає куди подіти? Нехай додому поставить розкладачку», – вигукував один із людей у військовій формі.

«За рахунок забудовника в найближчих областях отримують житло. Якась група псевдоактивістів, які стояли зі скриньками із подвійним дном, крали гроші і заробляли на АТО, вони зараз будують погоду. Все, що ми хочемо, це щоб видали АТОшникам житло. Бо в законі України Петро Порошенко зобов’язав місцеве самоврядування видати АТОшникам житло», – каже Богдан Фещенко.

Врешті заступник міського голови Матвій Хренов пояснив присутнім, що згідно регламенту повторне голосування неможливе. Натомість заступник мера запропонував звернутись до бюджетної комісії міськради з дорученням знайти можливості для купівлі 300 квадратних метрів житла для учасників АТО. Таку пропозицію члени виконавчого комітету підтримали одноголосно. Ситуацію із будівництвом багатоповерхівки на Старому бульварі прокоментував член виконкому та голова робочої групи, яка працювала над текстом угоди, Руслан Годований.

«Я хотів би це питання розділити на дві частини. Перше – це саме прийняття рішення про продовження будівництва. І друге, якщо рішення буде прийнято, це сама угода. Так, якби сьогодні угода була прийнята, це відкривало би шлях до забудови тієї земельної ділянки в парковій зоні. Ми не знали, чи прийме сьогодні виконком це рішення чи не прийме, позитивним воно буде чи негативним. Мені з робочою групою було доручено опрацювати угоду. Тому що в тому вигляді, в якому подав її інвестор, якби вона була сьогодні проголосована, то не було стовідсоткової гарантії, що воїни АТО отримають свої квартири, 300 квадратних метрів, і була можливість, що ті кошти, які інвестор витратить на облаштування земельної ділянки, вони можуть бути повернуті через бюджет. Саме ці дві речі ми з угод прибрали і більш юридично прописали. Але ця угода діяла би виключно тоді, якби виконком сьогодні погодив проект рішення про забудову тієї земельної ділянки, яка знаходиться в так званому парку. Робоча група опрацювала виключно права АТОшників і міського бюджету, щоб не відшкодовувати кошти. Але ви бачите сьогодні розділився виконком. Хтось вважає, що треба будувати в парку, хтось – не треба. Я голосував «за» оскільки розумію, що треба далі рухатись. Рішення немає. Моя думка, що, можливо, потрібно розглянути і купити 300 квадратних метрів в цьому році за кошти міського бюджету. І, можливо, якщо немає згоди із забудовником, я також, хоч і голосував «за», думаю, що можна знайти земельні ділянки і дати їм інше місце. Але потрібно чути один одного», – переконаний член виконавчого комітету Руслан Годований.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі