Місто

У Житомирі досі не можуть встановити причини масового отруєння дітей в гімназії №23, перейшли до складніших аналізів

23 January 2017, 19:04

Навчання в гуманітарній гімназії №23 в Житомирі, де наприкінці минулого тижня сталось масове отруєння дітей, призупинене до п’ятниці, 27 січня. Про це розповіли чиновники під час брифінгу у міській раді. Загалом на вихідних до лікарні потрапило більше десяти дітей. Наразі причина масового отруєння дітей не встановлена, а лабораторні дослідження та експрес-тести не дали жодних результатів.

«Якщо в суботу було схоже на бактеріальну інфекцію, то на сьогоднішній день клініцисти говорять про те, що більше схоже на вірусну інфекцію. Але знову ж таки, всі ці речі потрібно підтверджувати лабораторно, тому сьогодні були ще взяті аналізи. І ми сподіваємось, що завтра в цій годині в нас буде інформація про збудника. Враховуючи те, що ми не знаємо, який це збудник і яким є джерело зараження, було прийняте рішення сьогодні на комісії з надзвичайних ситуацій до п’ятниці включно призупинити навчання в 23-й гімназії для того, щоб не допустити зараження інших дітей. Дійсно протягом дня поодинокі випадки звернень дітей з різних навчальних закладів були. Але будь-яка харчова інфекція має однакову клініку. І діти завжди звертаються до медичних закладів. І завжди є декілька дітей з отруєннями. З іншого боку, дійсно був випадок, коли захворіли батьки дітей з 23 гімназії. Що знову ж таки говорить, що навряд чи було питання в отруєнні дітей в їдальні, тому що захворіла мама дитини. В неї не така важка клініка, вона лікується дома. Тому треба визначати. Є таке поняття «попередній діагноз» – і ми говоримо про вірусну інфекцію», - розповів під час брифінгу заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

Під час брифінгу спеціалісти обласного лабораторного центру МОЗ України розповіли, які саме аналізи були відібрані в гімназії «по гарячих слідах».

«Нами після отримання інформації в суботу зранку була сформована оперативна група, яка виїхала на місце та провела відбір проб харчових продуктів, якими діти харчувались. Так звані добові проби, загалом вісім найменувань. Відібрали 8 проб води із водогону та кулерів, де діти брали робу для питних потреб. Обстежили трьох працівників харчоблоку, які на той час були на місці, зробили 46 змивів із поверхонь на кухні та на кухонному інвентарі: посуд, чашки. З усього, чим діти користувались. І усе це зараз знаходиться в роботі. В силу того, що це класична бактеріологія, то там обстеження та дослідження проходять від 3 до 5 днів, тому зараз це все в роботі. І як тільки ми отримаємо результат – ми одразу передамо на комісію», - розповів завідувач Житомирським міськрайонним відділом обласного лабораторного центру МОЗ України Іван Киричук.

Наразі медики перейшли до більш складних аналізів, результати яких стануть відомими в найближчі кілька днів.

Як повідомляв Житомир.info, на ранок 21 січня 13 учнів різних класів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 госпіталізовані з ознаками харчового отруєння. Міська влада спочатку хотіла з понеділка, 23 січня, закрити лише їдальню навчального, але згодом з’ясувалося, що зафіксовані випадки отруєння дітей, які не харчувались в їдальні, тому всю гімназію закривають на дезінфекцію. Житомирською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання масовим отруєнням у місцевій гімназії, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 325 КК України. На ранок 22 січня в міській дитячій лікарні знаходилося11 учнів гімназії №23. Станом на вечір 22 січня у лікарнях залишалося 8 учнів. У соцмережахпочали активно обговорювати можливі причини отруєння школярів.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі