Політика

Регламентна комісія визначила нові правила допуску «активістів» на сесії Житомирської облради

27 March 2017, 13:50

До зали засідань на сесії Житомирської облради пускатимуть голів громадських організацій і активістів лише після проходження реєстрації, яку забезпечуватимуть працівники апарату облради та правоохоронці, решта громадських діячів спостерігатимуть за роботою сесії з балкону.

Про це йдеться в рекомендації, яку під час свого засідання 27 березня прийняла постійна комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності Житомирської облради. Таке рішення одноголосно підтримали всі присутні члени комісії.

«Ми півроку, місяцями чекаємо якоїсь реакції правоохоронних органів на відкрите порушення громадського порядку, а що уже тоді чекати простим громадянам, якщо у публічній площині, на засіданні вищого представницького органу, таке відбувається. Погрози жінкам – і немає реакції. Сьогодні з Печененком (начальник ГУНП в Житомирській області – ред.) по телефону ми обговорювали: вони просять від нас чіткого алгоритму, як має відбуватися сесія. Так ось, щоб уникнути в подальшому таких інцидентів, але разом з тим забезпечити публічність роботи сесії, є така пропозиція: ми запрошуємо громадських активістів, а саме – керівників громадських організацій, на сесії за паспортом та документами, які посвідчують, що відповідна особа є керівником громадської організації. Вони можуть зайняти місце в залі і взяти участь у роботі сесії. Що стосується інших членів тієї ж самої громадської організації – вони можуть бути присутніми на сесії, на балконі. Доступ до сесійної зали має забезпечуватися працівниками апарату (облради) спільно з працівниками Нацполіції. Людина, яка хоче виступити, подає заяву в секретаріат і після узгодження отримує слово чи з трибуни, чи якимсь іншим чином. У заяві має бути вказано, що це за людина, яка тема виступу, щоб виступали по темі роботи сесії. За умови дотримання цих умов ми зможемо забезпечити і доступ, і публічність нашого вищого представницького органу, і разом з тим не зривати сесію і не допускати таких інцидентів, які в нас були», - пояснив голова регламентної комісії, керівник фракції ВО «Свобода» Сидір Кізін.

На сесії, запланованій на 6 квітня, активістам планують оголосити про нововведення. Крім того, рішення комісії з описом процедури їх допуску до роботи сесії також буде оприлюднене на сайті облради.

«А до Національної поліції тоді звернемося, щоб вони спільно з працівниками апарату при вході забезпечили, що люди, які записалися, і голови громадських організацій мають право зайти до зали, зайняти своє місце, а не стояти в проході. А всі решта – на балкон, де також мають бути присутні працівники поліції, які при порушенні громадського порядку відразу ж склали б адмінпротокол, затримали, вивели», - підсумував Кізін.

До того ж, він зазначив, що стосовно «активістів», які зривають засідання сесії обласної та міської рад, вже є близько десяти заяв про порушення кримінальних правопорушень.

«На попередній сесії облради відбувалося неподобство збоку «активістів»: спроба зірвати сесію, образа депутатів… Ці «активісти» відвідують засідання сесії обласної та міської ради, хуліганять, відверто і відкрито порушують громадський порядок. Сьогодні з’ясувалося на засідання нашої комісії, що з приводу дій вказаних осіб є близько десяти заяв про порушення кримінальних проваджень, пов’язаних із погрозами, насильством (комусь вуха вони збиралися відрізати). Прокуратура здійснює чи, принаймні, мала би здійснювати процесуальне керівництво. Є інформація, що вони («активісти», – ред.) вже неодноразово судимі», – додав Сидір Кізін.

Нагадаємо, 27 березня постійна комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності Житомирської облради планувала розглянути звернення голови фракції «Об'єднання «Самопоміч» Віталія Ейсмонта щодо подій на сесії облради 23 лютого 2017 року. 

Як повідомляв Житомир.info, 23 лютого на сесії Житомирської облради «айдарівці» лайливо висловлювались на адресу деяких депутатів та закликали народних обранців «піти й послужити». Наступного дня на керівництво обласної ради зробило заяву, де від імені депутатського корпусу назвало неприпустимою і неетичною поведінку представників громадських об'єднань та організацій 23 лютого під час дев’ятої сесії обласної ради. 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі