Влада

У Житомирській ОДА розповіли, як працюватимуть госпітальні округи в області

10 April 2017, 15:28

Створення на Житомирщині госпітальних округів викликало багато запитань у громади, кажуть в облдержадміністрації. Тому, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків та заступник очільника області Ярослав Лагута взялися пояснювати людям, що оптимізація та впровадження медичної реформи по створенню госпітальних округів не передбачає закриття районних лікарень, навпаки зробить лікування доступнішим та якіснішим.

«Госпітальний округ - це перелік лікувально-профілактичних закладів на даній території, де в нього мають увійти: багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування І рівня, або ІІ рівня та планові. Лікарні І рівня - це ті лікарні, які будуть розміщуватись на території від кінцевого пункту до лікарні другого лікування, це так звані лікарні перехвату. Тобто, коли ми не будемо вкладатися перевозити пацієнта до лікарні за 60 хвилин, за 60 км. У такому разі, у лікарні перехвату потраплять пацієнти по ургентній допомозі», - розповідає т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків.

«У цій реформі немає такого слова, яке найбільше всіх лякає - оптимізація або закриття. Ми говоримо про зміну профілю і розділення - окремо інтенсивна терапія, окремо хірургія, якої не потрібно у кожній маленькій лікарні, і окремо реабілітація», - додає заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Також, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків наводить реальні приклади, щодо того як буде надаватися медична допомога після створення госпітальних округів.

«Одна жінка давала інтерв’ю і казала: як ви закриваєте сьогодні Ружинську районну лікарню, коли у мене буде діабет, упаду в кому і куди я поїду за 60 кілометрів до госпітального округу? Пояснюю, вона не поїде за 60 км, їй допомога буде надана у Ружині. Ми беремо хірургічну патологію, пологи, а на планове лікування будуть приймати на місцях терапевти, педіатри, всі фахівці, що були, зберігатимуться у районі та надаватимуть ту допомогу, яку надають сьогодні. Наприклад, у Ємільчино захворів пацієнт, стосується якоїсь гострої хірургічної патології, пацієнт викликає екстрену медичну допомогу – «швидку», вона виїжджає на виїзд, лікар розбирається, якщо це дійсно хірургічний випадок, то пацієнта транспортують вже не в Ємільчинську районну лікарню, а у Новоград-Волинську лікарню інтенсивного лікування ІІ рівня», - пояснює Віктор Лучків.

Однак, недоліків таки вистачає, зазначає Віктор Лучків. Каже: у рамках реформи іще потрібно оновити парк автомобілів «швидкої» та затвердити положення про лікарні інтенсивної допомоги.

«У нас немає на сьогодні іще положення, що таке лікарня інтенсивного лікування, який вид допомоги сюди буде входити, який вид оснащення, немає положення про планове лікування та реабілітаційні центри. Ось це нам іще потрібно, аби до 1 січня 2018 року бути повністю готовими вступити в реформу вторинної медичної допомоги», - каже т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків.

Як повідомляв Житомир.info, на Житомирщині до складу чотирьох госпітальних округів, затверджених Урядом, увійшли заклади охорони здоров’я, що розміщені на території 5 міст і 24 районів області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі