Влада

Медики Житомира можуть залишитися без зарплати, влада хоче виділити кошти з міського бюджету

18 April 2017, 16:52

Через недостатню субвенцію з держаного бюджету медики Житомира можуть залишитись без зарплати.

Про це 18 квітня повідомляє прес-служба міської ради.

«За квітень може сформуватись заборгованість понад 3,5 мільйони гривень. Наразі виконавчий комітет міської ради готує проект рішення сесії про виділення необхідної суми коштів, аби перекрити квітневий дефіцит», - йдеться у повідомленні.

За словами заступника мера Матвія Хренова, зараз у освітян немає проблем із виплатою зарплатні, бо освітня субвенція за пропозиціями Міносвіти минулого року врахована в державному бюджеті повністю. А ось медики опинились заручниками прорахунків урядовців: обсяг затвердженої медичної субвенції по місту Житомиру на 2017 рік становить 220,88 млн грн при обрахованій мінімальній потребі для забезпечення повноцінного функціонування галузі 289,89 млн грн, тобто дефіцит у 69,01 млн грн.

«Міською радою вживаються заходи щодо економії. Так, скорочено кількість стаціонарних ліжок, вживаються заходи з енергозбереження тощо. З міського бюджету на потреби галузі у І кварталі поточного року спрямовано додатково 9 млн грн. Кількість медичних працівників в охороні здоров’я постійно зменшується. Наявний рівень заробітної плати, відсутність соціальних гарантій та формування в засобах масової інформації негативного іміджу медиків призвело до суттєвого погіршення кадрового забезпечення галузі. Отже, своєчасна та в повному обсязі виплата заробітної плати на сьогодні є єдиним стримуючи фактором подальшого негативного розвитку ситуації», - зазначає міська рада.

За словами начальника управління охорони здоров’я Марії Місюрової, заразйдуть перемовини з депутатським корпусом, аби отримати кошти з міського бюджету.

«Наразі ми працюємо із депутатським корпусом, аби отримати підтримку хоча б на квітень. Але вже в травні ми будемо шукати майже 6 млн грн для цих потреб. Але тут вважливо наголосити, що це не повноваження міської ради, це питання має вирішувати уряд», - переконує Марія Місюрова,.

Зазначається, що з початку цього року профільний заступник, мер та депутати міської ради неодноразово звертались до міністра охорони здоров’я, міністра фінансів та прем’єр-міністра України з проханням виділити додаткові кошти на покриття дефіциту зарплатні, але вирішення проблеми досі немає.

«У разі, якщо Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів не відреагує на звернення, працівники медичної сфери міста Житомира недотримують заробітну плату у розмірі 5,9 млн грн вже у травні 2017 року. Наразі ми говоримо лише про мінімальний рівень заробітку, а зарплатня медиків Житомира повинна бути конкурентна», - зазначив заступник мера Матвій Хренов.

Через дефіцит субвенції, керівники медичних закладів не в змозі реалізувати на практиці рекомендації Кабінету Міністрів України щодо недопущення «зрівнялівки» в оплаті праці шляхом встановлення спеціалістам та фахівцям галузі доплат, надбавок, премій. На сьогодні молодший медичний персонал та лікарі мають практично однакову зарплату: лікар-інтерн має таку ж саму зарплату як і прибиральниця, яка має три роки стажу, мінімальну зарплату має й медсестра – випускниця медичного коледжу.

«Враховуючи підвищення з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати до 3200 грн, для уникнення прирівнення заробітної плати працівників медичної галузі та збереження міжтарифних співвідношень, орієнтовно додаткова потреба в коштах складає 57 млн грн. Тобто для забезпечення виплат зарплатні цього року та для диференціації прибутку медикам необхідно понад 126 млн грн», - інформує міська рада.

Як повідомляв Житомир.info, влада Житомира з 1 квітня 2017 року підвищила тарифні розряди педагогічним працівникам закладів та установ освіти, що фінансуються за рахунок міського бюджету (дошкільні та позашкільні заклади освіти), відповідне рішення було прийняте на сесії міської ради 9 березня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі