Місто

Асфальтну суміш для ремонту доріг у Житомирі виготовляють на місцевому заводі

5 May 2017, 18:50

У Житомирі розпочався сезон ремонту доріг. Не враховуючи ліквідацію аварійних ям, за травень та червень комунальники планують відремонтувати асфальтне покриття на 17 вулицях та майдані Соборному. Зокрема, на Леха Качинського вже кипить робота: працює фрезерувальна машина, за нею слідом інша, яка підмітає асфальтну суміш, та каток. Володимир Петровський вже 17 років працює в місцевому управлінні автошляхів. Чоловік зізнається: за цей час мало що змінилося – десятигодинний робочий день, зарплатня бажала б бути кращою та недостатня кількість працівників.

«Техніка, яка була, то я на ній 17 років як працював, так і працюю. Хіба, що нові катки прийшли, вони з вібраторами, краще утрамбовують. Зарплата маленька, 4 тисячі гривень. Дай 10 тисяч гривень зарплати, то й молодь піде працювати, а так ніхто не йде. Особливо молодь: приходить, дають маленькі розряди і вони через місяць втікають. Потрібно гроші і люди будуть робити, більше нічого не треба», - зізнається працівник КП «ЖУАШ» Володимир Петровський.

Директор комунального підприємства «Управління автомобільних шляхів» каже: працівників дійсно не вистачає, нині ведуть переговори зі студентами місцевого автодорожнього коледжу. А от щодо техніки, то потрібне фінансування, і вже працюють над тим, аби відмовитися від ручних ковшів та розпечених бочок зі смолою на користь гудронаторів.

«Щоб відійти від цих бочок і ковшиків, ми хочемо купити нове сучасне обладнання, щоб приходити потроху до європейської практики. Ми зараз тестуємо у себе на підприємстві машину, яка називається гудронатор. Він дозволяє розприскувати бітумну емульсію на проїжджу частину. По-перше, якість роботи буде краща, по-друге, швидкість виконання набагато більша», - каже директор КП «ЖУАШ» Сергій Янушевич.

Допоки одні асфальтують, працівники житомирського асфальтобетонного заводу готують для них асфальтну суміш. Начальник дільниці по виготовленню асфальтної маси Анатолій Рибачок одразу береться розповідати про роботу підприємства.

«У найкращий сезон ми виробляли 48 тисяч тонн асфальту, останні роки менше. Зараз забезпечує роботу заводу 20 людей, проте штат неукомплектований. Не вистачає спеціалістів: операторів котельні, варників бітума, оператора асфальтозмішувача», - розповідає Анатолій Рибачок.

Він зазначає: не зважаючи ні на що, навіть на вік обладнання, якому майже півсотні років, забезпечують якісну роботу заводу та виготовляють асфальтну суміш відповідно до стандартів.

«Три дозатори, через які подаються щебінь, а на двох дозаторах відсів. У бункери подаються мінеральні складові. По холодному елеватору мінеральні складові подаються у барабан для сушки. В барабані мінеральні складові висушуються, нагріваються до 200-220 градусів і по гарячому елеватору, через грохота і дозатори, і по трубах, які обігріваються паром, подається бітум, теж з мінеральними добавками. Дозується все через дозатори, перемішується і подається у автомобільний транспорт», - показує Анатолій Рибачок.

Нагадаємо, на брифінгу 5 травня директор КП «УАШ» розповідав про роботу комунального підприємства та про закупівлю сучасної техніки, на яку міська влада виділила понад 16 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі