Місто

У справі скандального будівництва «АТБ» апеляційний суд Житомирської області виніс ухвалу на користь ТВЦ «Олеся»

13 July 2017, 14:58

У Житомирському апеляційному суді розглянули справу щодо скасування акту землекористування для ТВЦ «Олеся» по Київській, 6. Чергове засідання у справі розпочалось із пояснень обох сторін.

«Ми вважаємо, що рішення суду першої інстанції було незаконним, виходячи з наступного: по-перше, наша позиція полягає в тому, що права позивачів взагалі не могли бути порушені скасованим пунктом рішення міської ради від 1993 року, оскільки позивачі стали власниками квартир у тому будинку лише в 2000-х роках. Після того, як нашому підприємству була надана в користування земельна ділянка. На момент прийняття рішення, права позивачів взагалі не ніяким чином не могли бути порушені. По-друге, мотивувальна частина оскаржуваного рішення суду першої інстанції зводиться до того, що не було відповідачами надано доказів того, що квартири в житлових будинках і, взагалі, житлові будинки, які підлягали знесенню, знаходились у комунальній власності. Тому суд прийшов до висновку, що міська рада діяла поза наданими їй повноваженнями. Але з таким висновком погодитись не можна. І ми вважаємо, що це було припущення суду. Вже під час розгляду справи у суді апеляційної інстанції були надані докази, які не могли тоді бути надані у суді першої інстанції. Вони підтверджують факт того, що міська рада була власником вказаних квартир у житлових будинках. І вона надала змогу і продавала ці квартири вже мешканцям, які придбали ці квартири в 2000-х і далі роках», – сказав адвокат відповідача Денис Гриценко.

Після того, як суд вислухав пояснення сторін, колегія суддів відправилась до дорадчої кімнати і за кілька хвилин повернулась до зали, щоб зачитати своє рішення.

«Колегія суддів вирішила: апеляційну скаргу приватного підприємство Творчо-виробничий центр Олеся задовольнити, скасувати рішення Корольовського районного суду від 28 лютого 2017 року і ухвалити нове рішення про відмову у задоволенні позову Ульянової Віри Дмитрівни», – сказав суддя Житомирського апеляційного суду Роман Борисюк.

Ще до того, як суддя дочитав рішення суду до кінця, громадські активісти, які також прийшли на засідання, починають вигукувати «Ганьба!».

За словами адвоката позивачів, тепер остаточну крапку у цій справі може поставити тільки касаційна інстанція. Втім, юрист не виключає, що вже зараз на розі вулиць Київської та Театральної може заново розгорнутись будівельний майданчик.

«Абсолютно законно, як вважає суд апеляційної інстанції, буде знаходитись право користування земельною ділянкою в одної особи, а будинки будуть знаходитись у праві власності іншої особи. Моя думка не змінилась, незважаючи на рішення суду, що це недопустимо. Будемо з’ясовувати, що було не так і яким чином може бути те, чого в природі не існує. Коли будинок – окремий від землі. І право власності на будинок у однієї особи, а право користування на земельну ділянку, на якій він стоїть, знаходиться у іншої особи. Моя позиція така, що ця справа закінчиться в касаційній інстанції. І рішення буде однозначним. Тому що існування такого порушення є просто недопустимим. Я думаю, що будуть спроби будуватись. Також хочу зазначити, що дуже багато різних справ було зупинено до розгляду цієї справи по суті. Тобто в подальшому, я так розумію, що ТВЦ «Олеся» буде визнавати недійсність набуття права власності на земельні ділянки під будинками. Ще раз зазначу, буде скасовувати рішення щодо припинення їх дозволів на будування. Якщо касаційна інстанція не розбереться, то я тоді привітаю житомирян з новим магазином відомої мережі супермаркетів. В мене більше нема слів», – каже адвокат позивача Володимир Красовський.

Громадські активісти, які також були присутніми на засіданні, кажуть: за їхньою інформацією, головуючий суддя Роман Борисюк вже написав заяву про відставку, тому жодного іншого рішення вони й не очікували.

«Ми не здивовані таким рішенням. Ми здивовані лише тим, що апеляційний суд Житомирської області, судді якого також живуть в Житомирі, знають всю цю проблему – як громада, починаючи з 2013 року боролась за цю земельну ділянку, про це незаконне будівництво. Адже вони живуть в нашому місті. Це просто не підлягає ніякому поясненню і виправданню. Що наш суд виносить рішення всупереч інтересам нашої громади. Нам стало відомо, що головуючий у справі нібито написав заяву про відставку. І ми припускаємо, що можливо саме це вплинуло на його рішення», – каже громадська активістка Юлія Демчук.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2014 року на сесії Житомирської міськради депутати проголосували за повернення 0,4 га по вул. Київська, 6 у власність міста, але судові позови тих, хто хотів побудувати  магазин «АТБ», це не зупинило. 28 лютого цього року Корлольовський районний суд постановив визнати незаконним та скасувати п. 2.5 рішення 17 сесії 21 скликання Житомирської міської ради від 26 лютого 1993 року про надання в користування ТВЦ «Олеся» земельної ділянки по вул. Київській, 6 у м. Житомирі площею 0,4 га. Представники ТВЦ «Олеся» оскаржили рішення суду першої інстанції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі