Місто

Реконструкцію колишнього житомирського ресторану «Смоленськ» планують завершити до кінця 2018 року

21 July 2017, 15:00

За два роки колишній ресторан «Смоленськ», що знаходиться поблизу пішохідної Михайлівської в Житомирі, планують реконструювати під об’єкт громадського призначення. Про це Житомир.info повідомив куратор проекту відновлення Андрій Кошубський. Перш ніж розповідати, що тут буде та який вигляд матиме будівля зсередини, пан Андрій ділиться, з чого усе починалося.

«Ми замовляли спеціалістів з НБІ проект реконструкції, які дали висновок, що цю будівлю можна експлуатувати в подальшому, тобто, вона підлягає реконструкції. Також проводилися метрологічні експертизи, геодезія, все відповідає ДСТУ. Тому, щоб ми вже привели цю будівлю до ладу, ми все це зробили, і нарешті виведемо її з сірого відлуння минулого», - розповідає куратор проекту реконструкції Андрій Кошубський.

Куратор Андрій показує фото колишнього ресторану та каже: раніше тут була і дискотека, і гральні заклади. Тому, щоб правильно визначитись з площею приміщення, відповідно до призначення консультуються із експертами голландської фірми.

«Вони займаються архітектурно-економічною концепцією. Консультують, як правильно розмістити ті чи інші приміщення, кому їх надати. Якась частина буде саме для продовольства, магазинів, але більший акцент буде іти на розважальні заклади», - говорить куратор проекту реконструкції.

Разом із тим куратор проекту пояснює: люди інколи підмінюють поняття «об’єкт громадського призначення» та «громадський простір». Тому вкотре пояснює, що під чим розуміти.

«Люди можуть прийти тут відпочити, розважитись, залишити дітей, перекусити. Громадський простір - це вже трішки інше, як клуби по інтересам», - пояснює Андрій Кошубський.

Вын не виключає, що таки організовуватимуть арт-простір для суспільно-значимих виставок та презентацій. Повертаючись до самого вигляду будівлі, Андрій каже: наразі вона триповерхова, але в ході реконструкції вона виросте іще на один поверх та на 9 метрів збільшиться у фасаді.

«Сама будівля іде консольного типу, тримається на ригелях та колонах. Тому майже всі стіни не є несучими, ми їх прибираємо. На сьогодні вже на третьому поверсі стін майже немає, частково зайнялися підвалом, але найбільший акцент зараз іде на дах та четвертий поверх», - роз’яснює куратор реконструкції.

«Ми хочемо фасад збільшити, він перейде до цієї частини на 9 метрів, і, скоріше за все, буде підніматися до третього поверху», - сказав куратор проекту реконструкції.

Андрій Кошубський запевняє: при реконструкції зважають на усі нюанси, зокрема, й на пристосування будівлі до потреб людей з інвалідністю. Між поверхами планують запустити ліфт. Як він виглядатиме, поки говорити зарано, адже пропрацьовують кілька варіантів, серед яких панорамний - скляний. А от скільки коштуватиме така реконструкція, Андрій поки не говорить, каже: орієнтовно – 5 мільйонів гривень.

«При реконструкції важко назвати певний бюджет, але орієнтовно - це 5 мільйонів гривень», - зауважує Андрій Кошубський. Точні цифри він назве вже по закінченні реконструкції, наприкінці 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі