Місто

У житомирському УАШ показали техніку, яка прибиратиме дороги й тротуари взимку

4 August 2017, 16:10

Десяток мотоблоків, фронтальні навантажувачі, пилососи на колесах та сміттєприбиральні машини – уся ця техніка вже готова вийти на вулиці Житомира у зимовий період. Певно, керуючись прислів’ям «готуй сани влітку», 4 серпня на території КП «Управління автомобільних шляхів» показали засоби, якими комунальники розчищатимуть снігові замети на вулицях Житомира.

Загалом після минулої зими, коли місто «зупинилось» через потужні снігопади, у мерії вирішили змінити підходи до прибирання опадів, розповідає мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Для того, щоб перейти на інші принципи прибирання та розчищення доріг, зокрема, уникнути в основній масі від посипки піщано-сольової сумішшю, потрібна спеціалізована техніка. Через те, що використання таких матеріалів, як бішофіт, та інших аналогів, вимагає спеціалізованої техніки, ці матеріали, ці реагенти ми будемо застосовувати не тільки по центральним вулицям, але і по тротуарам. Для того, щоб ці роботи виконати, цього року вже пройшов ряд тендерів, було придбано частину техніки. Зараз ви бачите, ще виїжджає два авто, зараз вони проходять передпродажну підготовку, підписання акту прийому, усунені недоліки, які виявляються. У нас буде ще оголошений тендер на два пилососи середньої потужності. Так само у нас ще відбудеться тендер на покупку самоскида, який буде використовуватися для дорожньо-асфальтних робіт, в тому числі для зимового прибирання міста. Всі ці фронтальні навантажувачі, всі ці пилососи і вся техніка, яка є на інших комунальних підприємствах, буде обладнана на зиму відвалами. Так само ми закупили 10 таких мотоблоків, вони комплектуються і щітками, і відвалами, і ми ще думаємо про придбання пристроїв, які будуть займатися автоматичним посипанням тротуарів для того, щоб тротуар мів і прибирав не двірник з лопатою протягом ночі. А ось такий мотоблок може прибрати кілька тисяч квадратних метрів протягом години», - розповів мер Житомира Сергій Сухомлин.

За словами чиновників, до цьогорічних снігопадів готуються у посиленому режимі та обіцяють: докладуть усіх зусиль, аби минулорічні «провали» у прибиранні снігу не повторились.

«Я маю надію, що в цьому році ми вийдемо на якісно новий рівень утримання та прибирання нашої дорожньої інфраструктури. Залежно від того, скільки буде снігу. Але цього року ми набагато якісніше підготуємось. Ми розробили цілу карту, розроблюємо всі повністю маршрути по вулицях. Тобто, рух транспорту буде повністю прогнозований, ми плануємо це все показувати на онлайн-карті, щоб кожен мешканець міг побачити, де яка техніка працює. І, ви бачите, що є сучасна техніка, ми зможемо закрити проблему тротуарів», - вважає заступник Житомирського міського голови Олександр Фещенко.

Загалом, на закупівлю техніки для КП «УАШ» з міської казни виділено близько 16 мільйонів гривень, але витрачено поки близько половини. За словами керівника підприємства, на закупівлях іноді вдається зекономити.

«На сьогоднішній момент я вам можу сказати точно. Вже відбулись тендери та підписані угоди на суму 8 567 000 гривень з 16,5 мільйона. До речі, хочу сказати, що завдяки тендерним закупівлям ми вже зекономили 362 000 грн. Це є економія на сьогоднішній момент. Я думаю, що результат дуже непоганий, і за рахунок зекономлених коштів ми зможемо придбати додаткові відвали на машини. Ми хочемо залучати інші КП , щоб вони працювали з нашими відвалами, але по наших заявках так само виїжджали і працювали по розчистці вулиць», - розповів директор КП «Управління автомобільних шляхів» Сергій Янушевич.

Нагадаємо, на початку 2017 року житомирські комунальники випробували новий реагент для очистки доріг від снігу - бішофіт. 

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2017 року Юрій Антіпов розповів про «експериментальне» посипання житомирських доріг під іншим кутом, а мер міста розповів про мільйони гривень на закупівлю техніки для прибирання від снігу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі