Влада

Сухомлин пообіцяв зробити «оргвисновки», якщо екологи доведуть провину «Житомирводоканалу» в забрудненні Тетерева

7 August 2017, 13:00

Після остаточних висновків екологів щодо винних у забрудненні річки Тетерів та мору риби можуть бути зроблені організаційні висновки щодо працівників комунального підприємства «Житомирводоканал» міської ради, і мова йтиме не лише про догани.

Про це на прес-конференції 7 серпня заявив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Якщо екологічна комісія встановить, що винуватцем (забруднення води і мору біоресурсів) є водоканал, значить, ці кошти (збитки) повинен буде сплатити водоканал, в тому числі штрафні санкції. Після усунення аварії, у мене є потижневі заміри викидів екологічної інспекції, вони зараз відповідають нормам. Тобто, гадаю, це більше зв’язано зі спекою, з процесом гниття водоростей, і точно не пов’язано з водоканалом, тому що зараз ситуація контролюється і щотижня моніториться. (У протилежному випадку) мова може йти не лише про догани. Я все-таки хочу побачити заключні висновки екоінспекції і наперед не хочу говорити, але організаційні висновки в будь-якому випадку будуть», - сказав міський голова.

На думку Сухомлина, причиною мору риби, зафіксованого в липні цього року в районі вулиці Івана Гонти, є висока температура повітря, через що спостерігався брак кисню у воді, та велика кількість органіки, яка надійшла в результаті аварійних скидів.

На запитання, чи є у скоєному провина житомирського підприємства «Рудь», яке працює на Смолянці, Сергій Сухомлин відповів заперечно.

«Якщо б це було від компанії «Рудь», то в результатах експертизи, в аналізі були б складові (цього підприємства). А так вони не підтвердились ні по підприємству «Рудь», ні по картонному комбінату. Будь-які можливі звинувачення не підтвердились. Там чітко органіка», - сказав мер.

Зі слів керівника міста, якщо провину водоканалу не доведуть, кошти на зариблення Тетерева можуть бути виділені з міського бюджету. Мова може йти про кількасот тисяч гривень.

Нагадаємо, 4 серпня цього року Держекоінспекція в Житомирській області надіслала ЗМІ інформацію, в якій чітко вказала винуватця забруднення річки Тетерів та загибелі біоресурсів - КП «Житомирводоканал» міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, в липні цього року рибалки почали скаржитись на загибель риби в річці Тетерів на вулиці Івана Гонти у Житомирі і пішли в міськраду, щоб розповісти про лихо. За версією заступника мера Олександра Фещенка, риба гинула через жителів приватного сектору, які начебто спрямовували в річку неочищені каналізаційні стоки.

Як повідомляв Житомир.info, рибалки розповідали, що 20 липня побачили в річці багато мертвої риби, раки лізли на берег, а чайки бенкетували. Рибалки своїми силами почали шукати причину забруднення і побачили тонни брудної смердючої води, яка виливалася з труб уздовж берега Тетерева.

25 липня фахівці Держрибагентства виїхали на місце події та відібрали зразки риби й проби води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі