Місто

На виконкомі обговорювали обмеження проїзду пільговиків у маршрутках Житомира: галас, звинувачення та образи

11 October 2017, 15:42

Питання пільгового проїзду у маршрутках знову наробило галасу на засіданні виконкому Житомирської міськради 11 жовтня. Перевізники наполягають на введенні обмежень у часі для безкоштовного проїзду пільговиків: безкоштовно возити останніх пропонують лише з 10.00 до 16.00 години.

Відповідний проект рішення зачитує заступник начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Валентин Васянович.

«Встановити в міських автобусних маршрутах загального користування міста Житомира час для перевезення пільгових категорій громадян з 10 до 16 години», - читає Валентин Васянович.

Члени виконкому починають обурюватися: у зауваженні юридичного департаменту до проекту рішення зазначається, що воно «не у повному обсязі відповідає вимогам чинного законодавства».

«Тут написано: законодавством не передбачено право виконавчим комітетом встановлювати обмеження у часі, він (проект рішення0 не відповідає чинному законодавству. Навіщо ви виносите на розгляд, обіцяючи їм і підставляючи нас? Я не розумію», - обурюється член  виконавчого комітету Олександр Таргонський.

Натомість, профільний заступник міського голови Дмитро Ткачук пояснює: невідповідності є у самих законах, тому що компенсація за пільговий проїзд має надходити з державного бюджету, а не з міського. Тому, оптимальний варіант врегулювання питання з пільговиками – визначити години, у які вони їздитимуть безкоштовно, без будь-яких компенсацій перевізникам.

«Якщо ми говоримо про пільгові категорії громадян, про їх перевезення і де є невідповідність, то ця невідповідність є на самому верху. В самих законах України, які сьогодні гарантують перевезення тих чи інших громадян на пільговій основі. Говорячи про часові рамки – вони є більш справедливими і дають можливість забезпечити право (на безкоштовний проїзд) пільгових категорій громадян», - пояснює Дмитро Ткачук.

Проте, члени виконкому зазначають, що таке обмеження важко буде втілити на практиці.

«Як ви поясните бабусі, що вона не може їхати, а зможе поїхати через дві години, коли буде безкоштовний проїзд? У нас іще більше буде конфліктів і з водіями, і з пільговиками», - впевнена член виконкому Марія Бовсуновська.

«Вони (перевізники) спочатку погоджуються, що все їх влаштовує, адже є обґрунтування ціни, а потім кажуть, що їх це не влаштовує. Так не чесно», - нарікає член виконавчого комітету Віра Гринишина.

У відповідь перевізники зауважують: думали, що пільгові категорії пасажирів возитимуть безкоштовно не лише міські, а й приміські маршрутки.

«Ми думали, що пільговиків розподілять на всі маршрути – трьохзначні (приміські – ред.) і двозначні (міські – ред.), цього не трапилось:область возить 2 людини, ми возимо 20. Вчора з вул.Труда до Баранова їдуть 20 чоловік і всі посвідчення показують. Біля ЗОКу виходять і кажуть: «Слава труду», знущаються над водіями», - бідкається перевізник Тетяна Іваницька.

За її словами, на міських маршрутах бракує водіїв, бо вони або виїхали на роботу в Польщу, або пішли працювати на приміські маршрути, де менше пільговиків.

Зрештою, міський голова Сергій Сухомлин виносить проект рішення на голосування: «за» голосують 11 членів виконкому, а для прийняття рішення необхідно мінімум 13 голосів.

Після цього члени виконкому та перевізники продовжили сперечатися, переходячи на особисті образи. А дехто з членів виконкому пропонував взагалі скасувати рішення про підвищення вартості проїзду до 5 грн та безкоштовне перевезення пільговиків.

«Так давайте повернемо (тариф) 3 гривні, зберіть перевізників. Все, розглянемо на наступному виконкомі зменшення тарифу», - підсумував дискусію мер Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі