Суспільство

День відкритих дверей у Житомирському кінологічному центрі. Фоторепортаж

7 April 2008, 18:29

Сьогодні важко недооцінити роль службового собаки, а особливо в силових структурах. Існує навіть таке поняття, що найвірніші, найчесніші та найвідданіші своєму службовому обов’язку бійці – це службові пси. Що ж стосується органів внутрішніх справ, то пес тут – просто незамінний працівник.

\"\"Днями з нагоди 14-тої річниці з дня створення кінологічної служби в структурі МВС України у кінологічному центрі при УМВС України в Житомирській області, створеному в 1991 році, відбувся день відкритих дверей. На свято завітали керівництво Управління та маленькі гості – вихованці підшефної Житомирської школи-інтренату №4. Екскурсія та розповідь працівників центру про кінологічну міліцейську службу зацікавила присутніх, а справжній дитячий захват викликали показові виступи кінологів зі своїми чотирилапими колегами. Службові пси під загальні оплески долали відстані з перешкодами, відшукували приховані у закритих ящиках наркотики та вибухові речовини, а також затримували умовних злочинців, що, нібито викравши жіночу сумочку, намагалися зникнути з місця скоєння злочину.

\"\"Кращих працівників кінологічного центру та майбутніх інспекторів-кінологів, а нині курсантів Житомирського УПППМ, відповідно до святкових наказів було нагороджено відзнаками, почесними грамотами та оголошено подяки за сумлінне виконання службових обов’язків.

А для усіх маленьких гостей шефами-міліціонерами було підготовлено \"\" солодкі подарунки. Вихованці з непідробним інтересом цікавилися специфікою роботи правоохоронців-кінологів, а деякі з них й узагалі виявили бажання пов’язати свою майбутню професією саме з кінологією.

І недарма, адже кінологія – річ цікава та захоплююча. Як пояснюють кінологи-професіонали, в якості науки можна вважати тільки її теоретичну частину, а вже на практиці – це справжнє мистецтво. Погодьтеся, саме так можна назвати уміння знову ж таки двох повноцінних воїнів порядку діяти як одне ціле, враховуючи те, що один з них людина, а інший – тварина. Й геть немає значення, чи буде це розшукова робота, затримання злочинця або взагалі звичайна страховка – чітка команда і суворий погляд однієї сторони – і миттєва реакція й бездоганно правильне виконання поставленого завдання відповідно іншої вже гарантовані. Тільки для того, щоб досягнути такого результату, потрібно пройти досить трудомісткий курс підготовки. Причому, таким він є не тільки для службової собаки, але й для самого правоохоронця. Отже, давайте поговоримо про це детальніше.

\"\"В Житомирському училищі професійної підготовки працівників міліції створено спеціальний цикл кінології, до речі єдиний в Україні, де майбутні інспектори-кінологи разом зі своїми волохатими друзями (з якими вони прибувають в училище з усіх куточків України) вивчають ряд специфічних дисциплін: основи зооінженерії та ветеринарії, теорія і практика, а також методика і техніка дресирування службових собак, тактико-спеціальна підготовка. Безпосередньо на практиці у собак виробляють здатність ефективно працювати не тільки вдень, але й у нічний час на спеціальному полігоні, привчають не боятись пострілів, вибухів, адаптують до умов міста.

За словами начальника курсу кінології ЖУПППМ Дмитра Давидова, надзвичайно приємно було почути відгуки про кінолога-випускника училища з Криму. Буквально на сьомий день його роботи у підрозділі в операції по виявленню наркотиків його службовий пес зміг “винюхати” марихуану, приховану в бочці з квашеною капустою. Безсумнівно, такі показники є свідченням високої початкової професійної підготовки.

\"\"Сьогодні в житомирському кінологічному центрі при УМВС мешкає 24 службових собаки, які проходять як загальний курс навчання, так і спеціальну підготовку. Для хвостатих курсантів у ньому передбачені всі умови: ветеринарний пункт (що є, повірте, дуже важливим елементом), вольєри для утримання собак, кухня для приготування спеціальної їжі, майданчики для їх дресирування та прогулянок, а також басейн, який песики відвідують з неабияким задоволенням. На території Житомирського кінологічного центру утримуються також службові собаки батальйону патрульної та експертної служб міліції. Кінологи залучаються до проведення цільових оперативно-профілактичних заходів з попередження незаконного обігу наркотиків, пошуку вибухових речовин та пристроїв, в оглядах автотранспорту, а також беруть участь у охороні громадського порядку під час проведення масових заходів. У поточному році на території області, як повідомив начальник житомирського кінологічного центру при УМВС Руслан Купрієць, за допомогою кінологів виявлено та вилучено понад 26 кг наркотичної сировини, здійснено до десятка виїздів профілактичного характеру з метою пошуку вибухівки. Загалом же з початку року інспекторами-кінологами здійснено понад 170 виїздів на місця скоєння злочинів, а використання службових собак сприяло розкриттю сотні злочинів.

До речі, є у кінологічному центрі й чотирилапі ветерани служби. Безцінними помічниками правоохоронців наразі вважаються 13-річна та 8-річний німецькі вівчарки Айка та Вайс, які, не зважаючи на свій поважний собачий вік, віддано та повноцінно працюють разом зі своїми наставниками. Та й для служби собакам не так вже й багато потрібно – аби тільки хазяїн був задоволений та за вухом зайвий раз почухрав. Така вже вона – завидна собача відданість!


Ольга Номерчук,
ВЗГ УМВС


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі