Влада

Як у ресторані: Житомирський навчальний центр ВДВ показав, чим годують військових

17 October 2017, 17:45

Перша страва, друга, салат, компот та ще й десерт. З першого погляду може скластись враження, що ти в звичайнісінькому закладі громадського харчування, якби не величезна кількість людей у військовій формі. Житомирський 199 навчальний центр ВДВ відкрив двері своєї їдальні і показав, як за новими стандартами годують солдатів української армії. Перш за все, за словами начальника центру, держава збільшила витрати на харчування військовослужбовця на добу.

«По-перше, сума харчування була раніше 62 грн 82 копійки. Тепер ця сума - 86 грн 93 копійки. У ці 60 гривень входила повністю вся ціна, включно з електроенергією. Тепер ціна збільшена до 86 гривень, і це тільки на продукти. Відповідно ми можемо вибирати по каталогу, замінювати продукти. Те, що потрібно по каталогу НАТО», - розповідає начальник 199 навчального центру ВДВ Сергій Гурін.

«Теперішній каталог харчування дозволяє розгорнутись на 352 види продуктів. Тобто, туди включаються і десерти, і фрукти, і соки різноманітні. Також дуже багато м’ясних страв. Починаючи від копченостей і закінчуючи курячими та індичими стравами», - каже начальник продовольчої служби 199 навчального центру ВДВ Віктор Балюк.

У навчальному центрі кажуть: за новими стандартами харчування значно підвищилась добова кількість калорій, яка не йде в порівняння зі старими стандартами.

«Калорійність в нас визначена. Це не менше 3500 калорій і не вище 6000 калорій. В даному наборі продуктів, в порції на одного військовослужбовця 4500-4200 калорій. Раніше було 2800 і до 3500 максимум. Зараз 3500 - такого ще не було. Від 4200 до 6000 калорій», - каже начальник продовольчої служби навчального центру.

Молоді військовослужбовці, які вступають на строкову службу до Збройних сил, не приховують: готувались до значно гірших харчів і були приємно здивовані.  

«Я навіть не очікував такого від нинішньої армії. Мене всі лякали, що їсти ти там будеш, може, й нерідко, але подають, мовляв, дуже погану їжу. Після того як я прийшов в цю їдальню, побачив, що все ось так, то був дуже здивований. Кому скажеш вдома, то не повірять, що тут так годують», - каже Іван Зубченко.

Курсанти кажуть: їжа смачна, ще й обирати можна.

«Наприклад, зараз подають рибу та печінку. Я, наприклад, не люблю рибу. І мені це дуже імпонує, що я можу вибрати собі печінку замість риби. Або той самий салат», - каже Іван Зубченко.

«Завжди добре, коли є вибір. А якщо ще й так смачно приготований вибір, то можна їсти і м'ясо, і рибу. І не замислюватися, що це якась баланда. А це не баланда. Це як в кафешці, це як в ресторані. Ми дуже задоволені», - каже військовослужбовець Сергій Василевич.

Втім, поки не у всіх військових частинах годуватимуть так, як в навчальному центрі ВДВ. Повний перехід всіх військових частин Збройних сил України на нову систему харчування запланований до кінця 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, житомирський навчальний центр ВДВ перейшов на нову систему харчування

Нагадаємо, на початку червня 2017 року радник президента Юрій Бірюков показав, чим годують військових на полігоні в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі