Влада

Тільки у двох районах Житомирської області фахівці не виявили відхилень у якості поверхневих вод

25 October 2017, 12:00

Найбільше відхилень від нормативної якості води спеціалісти виявили у 6 районах Житомирської області. До складу поверхневих вод Житомирщини належить 335 річок, з яких 8 відноситься до категорії середніх, 327 річок є малими.

Про це інформує прес-служба Державної установи «Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України».

«За 9 місяців поточного року були проведені дослідження в 111 точках на території області. Питома вага проб, які не відповідали гігієнічним вимогам становить: за фізико-хімічними показниками – 24% та за мікробіологічними – 20%. Найбільше відхилень від нормативної якості виявлено в таких районах, як Новоград-Волинський, Баранівський, Хорошівський, Житомирський, Коростенський та Олевський», - йдеться у повідомленні.

За інформацією фахівців, невідповідність якості води поверхневих водойм за фізико-хімічними показниками, в основному, зумовлена перевищення ХСК (хімічного споживання кисню), БСК (біологічного споживання кисню) та за органолептичними показниками.

«На якість річкової води дуже негативно впливає неефективна робота каналізаційних очисних споруд, які у багатьох випадках, до сьогодні, використовують недосконалі технології очищення каналізаційних стоків та мають незадовільний санітарно – технічний стан, безконтрольна культивація та господарське використання прибережних смуг річок, відсутність належного виробничого лабораторного моніторингу якості стічних вод та води водойм, зокрема у місцях водокористування населення тощо. За результатами моніторингу найкраща якість води зареєстрована у водоймищах та річках Брусилівського та Черняхівського районів», - зазначили в Державній установі «Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України».

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році спеціалісти лабораторного центру прозвітували про якість питної води в Житомирській області: найбільше зразків водопровідної води на аналіз за санітарно-хімічними показниками за 9 місяців взяли в Житомирі (447), виявлені відхилення у 34 пробах, найменше – 20 – у Пулинському, колишньому Червоноармійському районі, з яких перевищення гранично допустимих концентрацій металів та мікроелементів виявлено аж в 17 зразках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі