Місто

Як у Житомирі дотримуються закону щодо паркування на місцях для людей з інвалідністю

31 October 2017, 20:48

За безпідставне паркування на місцях для людей з інвалідністю поліцейські штрафуватимуть водіїв та навіть можуть евакуйовувати автівки порушників. Про розміри штрафу та закон, який піклується про пріоритетне право паркування автомобілів з позначкою «інвалід», розповідає речник патрульної поліції Житомира Ігор Іванюк.

«Відповідно до ст. 122 КУ «Про адміністративні порушення», ч. 5 передбачається відповідальність у вигляді штрафу від 1020 до 1700 грн. Приймає рішення безпосередньо патрульний поліцейський, який розглядає справу. Також передбачена евакуація, якщо водій, який не має права паркуватися на таких місцях. Тобто, якщо це не інвалід і не особа, що перевозить інваліда, автомобіль може бути евакуйований без згоди на це водія або в разі істотного перешкоджання руху», - розповідає прес-офіцер патрульної поліції Житомира Ігор Іванюк.

Допоки, каже речник патрульної поліції, про кількість складених постанов про порушення паркування говорити зарано. Проте запевняє: нині ведуться роз’яснювальні роботи серед водіїв та власників торгівельних мереж, біля яких облаштовані стоянки.

«З 26 жовтня патрульні поліцейські ведуть цю лінію роботи, роз’яснюють водіям. Є випадки, коли під’їжджають, роблять зауваження, спілкуються з водіями, і водії надають документи, що посвідчують інвалідність. Тобто, може не бути знаку, що особа за кермом інвалід, але мають при собі документ, підтверджуючий це - і тоді питання зникає. Писали користувачі соцмереж, що там часто порушують правила дорожнього руху. Під’їжджали до керівництва, спілкувалися з ними, вони, звичайно, зрозуміли. Сказали, що будуть спеціально клеїти додаткові банери для того, щоб інформувати водіїв, а також попереджати водіїв про адміністративну відповідальність за допомогою гучномовців. Тому власники таких приміщень ідуть назустріч, адже вони хочуть, щоб усе було відповідно до закону», - зазначає прес-офіцер патрульної поліції Житомира.

Аби перевірити, чи дотримуються водії правил паркування, вирушаємо і ми. Стоянка одного із найбільших торгівельних центрів міста. Паркомісця для людей з інвалідністю є, розташовані вони близько до входу в будівлю та майже всі зайняті. Проте на жодній з припаркованих машин не бачимо розпізнавальної наліпки «інвалід». Втім, як казали в поліції – можна й без наліпки, головне, щоб були відповідні підтверджуючі документи. Тому чекаємо на водіїв. Однак ті неохочі до розмов.

Одні виправдовуються, буцімто возять людей з інвалідністю, інші ж навпаки - запевняють, що самі є такими є, проте жодних підтверджуючих документів так і не показують.

Паркуватися на місцях для людей з інвалідністю зась, - каже Артем. І справа тут не у штрафах, а у людяності. В іншому випадку, певен, можна й на себе таким чином накликати біду.

«Якщо ти паркуєшся там, то значить ти хочеш таким бути. Я нормальна, здорова людина», - каже Артем.

З-поміж інших помічаємо: на спеціально відведеному місці паркується авто з розпізнавальною наліпкою. До слова, перше за 30 хвилин. Знайомимось із водієм. Його звати Анатолій, він колишній пожежник та має інвалідність другої групи. Чоловік зізнається, що не зловживає перевагами «особливого паркування», однак каже: хотілося б бачити більше поваги до людей з інвалідністю.

«Я не бажаю людям інвалідності, але має бути повага якась. У мене, з моєю хворобою навантажень не можна мати. Але я не опускаю руки, можу й в іншій стороні поставити, немає питань, але повага має бути», - говорить Анатолій.

Це вже інша стоянка іншого, не менш великого торгівельно-розважального центру. Замість того, щоб припаркуватись поблизу входу, пані Наталя їде за кількадесят метрів углиб стоянки. Позаяк одна іномарка без відповідних розпізнавальних знаків зайняла аж 2 паркомісця, призначених для людей з інвалідністю. І з таким, каже  мама 16-річного Данила, який з дитинства прикутий до інвалідного візка, зіштовхується чи не щодня.

«Практично в усіх торгових центрах, де величезні паркувальні місця, на жаль, у наших людей немає свідомості, за яку ми боремося - європейську свідомість. Як правило, практично всі зайняті. Дуже рідко, коли у людини є свідомість. А якщо підходиш і просиш від’їхати, то людина іще й починає сваритися, говорити: чого ви сюди понаїжджали, що, місця мало. З грубістю людською дуже часто стикаємось. До речі, біля цього входу всього два паркувальних місця для людей з інвалідністю.  До того ж, вони зайняті однією людиною, одразу на двох паркувальних місцях», - ділиться Наталія Зелінська.

Таке зухвальство настільки обурює жінку, що вона викликає поліцію. Останні приїхали швидко, проте ані штрафу, ані евакуації авто не було. Так як водія не знайшли, перевірити, чи має він право паркуватися на спеціальному місці, а чи ні - достеменно невідомо. Тому все, що пообіцяли патрульні – це вжити заходів. Яких саме, пані Наталя не знає, проте вірить, що водія таки знайдуть, перевірять, а у разі чого й оштрафують.

«Патрульна поліція дуже швидко відреагувала, але, на жаль, ми так і не дочекалися водія. Патрульні обіцяли вжити заходів, будемо чекати на відповідь», - каже Наталія Зелінська.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі