Економіка

Інвестиційна програма КП «Житомирводоканал»: нове обладнання та заміна водонапірних труб

1 November 2017, 15:53

Заміна застарілих водопровідних труб та оновлення обладнання на трьох каналізаційно-насосних станціях, - таку інвестиційну програму на 2018 рік членам виконкому 1 листопада представив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

«На ваш розгляд пропоную інвестиційну програму КП «Житомирводоканал» на 2018 рік. Сума інвестиційної програми складає 7 млн 563 тис. грн без ПДВ і вона має бути поділена на два напрямки - це водопостачання і водовідведення. У нас є необхідність замінити водопровідну мережу від вул. Баранова до СК1. Зараз там у нас проходить одна з найбільших аварійних ділянок», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Щодо останнього, Андрій Нікітін пояснює чим мотивувались при виборі даного проекту.

«В першу чергу - це дуже багато витоків під час аварій. Друге - це те, що мешканці, які під’єднані до цієї труби не мають стабільного тиску. Третє - це те, що труба настільки зношена, що є ризик того, що люди залишаться без води. Тому, ми повинні це зробити. Що стосується водовідведення, то тут ми обрали три каналізаційні насосні станції, де ми хочемо поміняти обладнання. Тому, що ми вважаємо, що це найбільш ефективне рішення у плані збереження електроенергії», - пояснює директор КП «Житомирводоканал».

Також, директор водоканалу додає: сьогодні суми втрат від аварій на водопровідних мережах становлять більше 1 млн грн на рік, тому запровадження даного проекту конче необхідне. Разом із тим, каже: проект окупиться за чотири з половиною роки.

«Окупність проекту розрахували на 52 місяці і ця інвестиція поділена на щорічні витрати. По проекту ми будемо замінювати застарілу стальну трубу на нову з поліетилену високої щільності. Термін експлуатації такої труби від 50 до 100 років», - говорить директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Це те, що стосується водопостачання. А от щодо проекту по водовідведенню, то і тут, зауважує Андрій Нікітін, зекономлять як на електроенергії, так і на працівниках.

«По водовідведенню ми плануємо три об’єкти каналізаційно-насосних станцій, де вкрай застаріле обладнання. Ми розрахували економію електроенергії по кожному з об’єктів в середньому: 30% по КНС «Гоголівська», 29% по КНС «Паперова фабрика», 31% по КНС «Селецька». Додатково до енергозбереження ці КНС (каналізаційно-насосні станції) будуть автоматизовані і працюватимуть без людей. В додаток до економії електроенергії будемо мати також цікаву економію по заробітній платі. Загалом окупність такого проекту складає 6,5 років, майже 79 місяців», - зазначив директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

За словами Андрія Нікітіна, інвестиційна програма пройшла громадські обговорення і отримала погодження від нацкомісії та департаменту економіки. Проте цього недостатньо, зауважує член виконкому Андрій Дяченко.

«Наглядова рада знайома із цим проектом? Розглядала, затверджувала його?», - запитує член виконавчого комітету Житомирської міської ради Андрій Дяченко.

«Наглядова рада не встигла ознайомитись з цими проектами», - відповідає директор КП «Житомирводоканал».

Зрештою, міський голова Сергій Сухомлин доручив директору водоканалу до кінця дня ознайомити з інвестиційною програмою та проектами усіх членів наглядової ради, аби встигнути до завтрашнього засідання нацкомісії.

Ми поцікавилися у одного із членів наглядової ради Юрія Мойсеєва чи отримував він слайди та роз’яснення по інвестиційній програмі водоканалу від директора підприємства. Відповідь: жодної.

До слова, не чекаючи висновків наглядової ради «За» інвестиційну програму КП «Житомирводоканал» проголосувала більшість членів виконкому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі