Місто

Очевидець голодомору з Житомира закликав пам’ятати не тільки Героїв України, але й її катів

25 November 2017, 21:24

Кілька сотень людей із лампадками та колосками зібрались 25 листопада біля Сумуючого Янгола на майдані Путятниському. Усі вони прийшли, щоби вшанувати пам’ять жертв голодоморів 1932-1933 та 1946 років.

У четверту суботу листопада біля пам’ятного знаку зібрались представники духовенства, чиновники та родичі тих, хто пережив ті страшні події.

«Мама та сім’я її пережила цей голодомор. Вона народилась влітку 1932 року і багато її братиків та сестричок старших померли з голоду. Я усе це тримаю і хочу розказувати і своїм дітям, і внукам, щоб вони не забували, що була така страшна подія в нас в Україні, що таке наш український народ на собі витримав. Це ж було нелюдське ставлення, щоб люди помирали з голоду. Це ж не те, що не вродило. Навіть, якби й був поганий врожай, все одно ж коло хати щось було, не з голоду ж помирати. Це потрібно пам’ятати, щоб таке більше не повторювалось», - каже житомирянка Галина Копачинська.

«Моя внучка, коли була маленька, проходила повз цей пам’ятник і кожний раз запитувала: а що це таке? І спочатку вона в ньому бачила метелика, птаха, а потім янгола. Вона постійно запитувала що це таке. І коли я дізнався, що буде така церемонія, я вирішив її взяти із собою. Батьки розповідали, але дуже обережно розповідали про це, бо вони до самої смерті по суті боялись щось розказувати. Настільки їх той сталінський режим залякав. Але бабуся розповідала, що в неї було багато дітей –12 чи навіть більше. І з тих дванадцяти дітей одні опинились в Казахстані, інші опинились біля Тихого океану, інші в Польщі на кордоні з Німеччиною, частина – в Житомирі. Чому так трапилось? Бо рятувались від того, щоб не померти від голодної смерті», - розповідає житомирянин Альбін Цалко.

Під час мітингу-реквієму до людей звернувся і очевидець голодомору Павло Король, який наголосив на тому, що окрім своїх Героїв українці мають пам’ятати і катів народу, через яких і стались ті страшні події.

Після коротких промов учасники мітингу поклали лампадки та колоски до пам’ятного знаку «Сумуючий янгол».

Фоторепортаж з мітингу-реквієм у пам'ять про жертв голодоморів можна подивитись тут.

Нагадаємо, у цей день у Житомирі та області приспустили державні прапори і обмежили розважальні заходи.

Як повідомляв Житомир.info, у четверту суботу листопада Україна вшановує жертв Голодомору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі