Місто

Головний лікар ЦМЛ№2 розповів, куди доправлятимуть людей напідпитку після закриття житомирського витверезника

29 November 2017, 13:06

Через скарги на негуманне ставлення до людей напідпитку та відсутність правової бази з 1 грудня 2017 року припиняє роботу житомирський центр детоксикаційної допомоги  – витверезник, що розташований у пров. Успенському (раніше – пров. 8 Березня) .

Про це повідомляє управління охорони здоров’я Житомирської міської ради 29 листопада.

«На сьогодні в жодному із законодавчих актів не визначений правовий статус витверезників, тож постає питання щодо правових підстав існування такого закладу. Почати треба з того, що в правовій країні затримувати, утримувати чи недобровільно здійснювати якість медичні дії, без наявності на те достатніх правових чи медичних підстав, є порушенням прав людини», – йдеться у повідомленні.

Згідно зі ст. 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», правовою підставою для надання медичної допомоги є згода пацієнта чи його законного представника на медичне втручання. Надавати допомогу без згоди можна лише за наявності ознак прямої загрози життю пацієнта.

«Цілком зрозуміло, що у стані сп’яніння людина надає таку згоду лише  якщо дійсно відчуває якісь біль чи дискомфорт, що дуже рідко трапляється з огляду на «знеболюючу» дію алкогольних напоїв. Процес потрапляння осіб у нетверезому стані до центру детоксикаційної допомоги у тому виді, яким він є сьогодні, по суті виглядає як «застосування примусового заходу медичного характеру». І це є порушенням чинного законодавства, оскільки таке рішення (про застосування примусового заходу медичного характеру) повинно прийматись в судовому порядку», – інформує управління.

У міській раді також повідомляють, що останнім часом побільшало скарг на роботу Центру детоксікаційної допомоги.

«Особи, які були вміщені до Центру детоксикаційної допомоги  для витвереження, в подальшому скаржаться на працівників Центру, звинувачують їх у крадіжках речей та грошей, негуманному ставленні до людей на підпитку. З жовтня місяця поточного року в Центрі детоксикаційної допомоги відбуваються перевірки прокуратури Житомирської області із залученням представників інших контролюючих та правоохоронних органів. За висновками прокуратури у ЦДД відбувається порушення конституційних прав і свобод громадян при застосуванні  заходів примусу, обмеження їх прав і свобод під виглядом проведення медичної допомоги та інших форм реабілітації або лікування», – зазначають в управлінні охорони здоров’я.

У той же час чиновники від медицини відзначають, що закриття центру детоксикаційної допомоги потенційно може спричинити негативні наслідки. Зокрема, на вулицях і публічних місцях побільшає людей на підпитку, які можуть агресивно поводитися.

Раніше витверезники працювали як спеціальні медичні установи Міністерства внутрішніх справ. Проте, з 1 січня 200 року Кабмін вивів витверезники з системи МВС і рекомендував органам місцевого самоврядування розглянути питання щодо утворення діагностико-детоксикаційних, реабілітаційних та інших установ наркологічного спрямування.

У травні 2000 Житомирська міська рада створила Центр детоксикаційної допомоги як окрему комунальну установу, а вже у 2003 реорганізувала та приєднала Центр до Центральної міської лікарні №2.

У коментарі Житомир.info головний лікар ЦМЛ№2 Віктор Павлусенко зазначив, що поки витверезник працює у звичному режимі, але з 1 грудня нетверезих житомирян на детоксикацію везтимуть в Обласний наркологічний диспансер.

«Весь персонал звільнився за згодою сторін. Всім були запропоновані роботи в інших закладах, але ніхто не забажав, тому вони всі звільняються. Не всі зразу, розумієте, треба законсервувати. Власником цього приміщення є міська рада, воно поки в нас на балансі, ми будемо його передавати, кому нам скажуть. А не скажуть, то воно так буде стояти. Тобто, ми припиняємо діяльність закладу, а будівля залишається. У разі необхідності особи в стані алкогольного сп’яніння будуть направлятись до Обласного наркологічного диспансеру Житомирської обласної ради. Є домовленості, поліція вже знає, всі знають», – зазначив Павлусенко.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні прокуратура Житомирської області почала розслідувати факти порушення прав громадян під час доставки та утримання їх у центрах детоксикації.

Фоторепортаж із житомирського витверезника 2009 року можна подивитися тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі